Arbeidsmigranten op The Pearl, een reeks artificiële eilanden ten noorden van de Qatarese hoofdstad Doha, met luxe appartementen, villa's, restaurants en winkels.
© Sam Tarling

Qatar, zorg voor eerlijk proces voor Abdullah Ibhais die werkte voor het WK voetbal

Qatar, zorg voor eerlijk proces voor Abdullah Ibhais die werkte voor het WK voetbal

Abdullah Ibhais, de voormalige directeur Communicatie van het Supreme Committee for Delivery and Legacy, is in hongerstaking gegaan. Hij werd op 15 november 2021 arbitrair vastgezet.

Abdullah Ibhais, een Jordaans staatsburger, is momenteel in beroep tegen een gevangenisstraf van 5 jaar die hij in april van dit jaar kreeg. Die straf werd volgens Human Rights Watch uitgesproken na een oneerlijk proces op basis van een gedwongen ‘bekentenis’ die hij zonder aanwezigheid van een advocaat heeft afgelegd. Ibais werkte voor het Supreme Committee dat verantwoordelijk is voor het opleveren van de stadions en andere gebouwen en infrastructuur voor het WK Voetbal dat in 2022 in Qatar plaatsvindt.

In hongerstaking

‘We maken ons grote zorgen over de detentie van Abdullah Ibhais. Zijn proces verloopt niet eerlijk en nu is hij in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn arrestatie’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Abdullah Ibhais werd gearresteerd enkele dagen nadat hij in het openbaar over zijn zaak had gesproken. Het lijkt dat zijn willekeurige detentie een vergelding is voor het uitspreken van zijn ervaringen.’ Ibais uitte kritiek op de afhandeling van een staking van arbeidsmigranten in Qatar in augustus 2019.

Gedwongen ‘bekentenis’

Volgens Human Rights Watch en FairSquare werd Ibhais op 12 november 2019 gearresteerd op beschuldiging van misbruik van openbare middelen, omkoping, samenzwering en het toebrengen van schade aan het Supreme Committee. Hij werd bijna 6 weken vastgehouden en had de eerste 9 dagen geen toegang tot een advocaat. Hij werd op 21 december 2019 vrijgelaten en kreeg een oneerlijk proces op basis van een onder dwang en dreiging afgelegde ‘bekentenis’.

In april 2021 werd Abdullah Ibhais veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, een vonnis waar hij nu tegen in beroep is. Zijn volgende hoorzitting in hoger beroep is gepland op 23 november 2021.

Amnesty’s oproep

De autoriteiten van Qatar moeten onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek starten naar Abhais’ beweringen over mishandeling, en zijn veroordeling en vonnis vernietigen als blijkt dat ze gebaseerd zijn op een gedwongen ‘bekentenis’. Qatar moet ervoor zorgen dat de normen voor een eerlijk proces in alle gevallen worden nageleefd. De autoriteiten moeten er ook voor zorgen dat alle verdachten vanaf het moment van hun arrestatie juridische bijstand krijgen.

Lees meer over Qatar en het WK voetbal 2022.