© Yulia Orlova / HRC Memorial

Prominente Russische ngo door rechter gesloten

Prominente Russische ngo door rechter gesloten

De rechtbank van Moskou (Moscow City Court) heeft vandaag besloten dat de Russische ngo Human Rights Center Memorial gesloten moet worden. De organisatie zou de ‘buitenlandse agenten’-wet hebben overtreden en ‘terrorisme en extremisme rechtvaardigen’.

Marie Struthers van Amnesty International reageert op het nieuws:

‘Na jaren van keiharde aanvallen op maatschappelijke organisaties in Rusland, is de harteloze sluiting van Human Rights Center Memorial – een organisatie die duizenden mensen heeft bijgestaan in crises in Rusland en het buitenland – een nieuwe klap.’

‘Memorial moet sluiten op basis van valse aanklachten dat de organisatie de onderdrukkende ‘buitenlandse agenten’-wet heeft overtreden en dat haar mensenrechtenwerk ‘terrorisme en extremisme’ rechtvaardigt. Deze schijnaanklachten zijn slechts bedoeld om critici de mond te snoeren en te voorkomen dat mensen kunnen samenkomen om mensenrechten te verdedigen. Deze aanklachten moeten onmiddellijk worden ingetrokken.’

De ontmanteling van deze belangrijke mensenrechtenorganisatie past in een patroon van onderdrukking dat de Russische autoriteiten toepassen om de burgerbeweging in Rusland buiten spel te plaatsen.

Achtergrond

HRC Memorial werd in 1991 opgericht en is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenorganisaties in Rusland. Ze hebben een maand de tijd om de uitspraak van de rechtbank aan te vechten.  

Volgens de aanklagers heeft HRC Memorial herhaaldelijk de ‘buitenlandse agenten’-wet overtreden door te weigeren hun werkzaamheden als afkomstig van een ‘buitenlandse agent’ aan te merken.

Ook beweerden de aanklagers dat HRC Memorial ‘terrorisme en extremisme’ rechtvaardigt, omdat er een lijst staat op zijn website met namen van mensen die vanwege politieke redenen gevangen zitten. Dit gaat om individuen die gevangen gezet zijn na oneerlijke, politiek-gemotiveerde rechtszaken.

Op 28 december beval het Hooggerechtshof al de sluiting van de zusterorganisatie, International Memorial.