Poetin voert druk op politieke tegenstanders verder op in de aanloop naar de verkiezingen

Sluiting van International Memorial in Rusland is een belediging voor de slachtoffers van de Goelag

Sluiting van International Memorial in Rusland is een belediging voor de slachtoffers van de Goelag

Vandaag gaf het Russische Hooggerechtshof opdracht om de organisatie International Memorial te sluiten. De organisatie zou de ‘buitenlandse agentenwet’ hebben overtreden.

Marie Struthers van Amnesty International reageert op de sluiting:

‘International Memorial is een zeer gerespecteerde mensenrechtenorganisatie die zich al jaren inzet om schendingen en politieke onderdrukking te documenteren die plaatsvonden onder leiding van Joseph Stalin en andere Sovjet-leiders. Het sluiten van de organisatie door de Russische autoriteiten is een klap in het gezicht en de herinneringen van miljoenen slachtoffers van de Goelag.’

‘De sluiting van International Memorial is een directe aanval op het recht van vrije meningsuiting en vereniging. Het gebruik van de ‘buitenlandse agentenwet’ door de autoriteiten om deze organisatie op te heffen is een duidelijke aanval op maatschappelijke organisaties en is erop gericht het nationale geheugen op het gebied van onderdrukking door de staat te vervagen. Het besluit om International Memorial te sluiten is een grote belediging voor de slachtoffers van de Russische Goelag en moet onmiddellijk worden teruggedraaid.’

Achtergrond

International Memorial werd in 1989 opgericht en is een van de meest gerespecteerde burgerrechtenorganisaties in Rusland.

Volgens de aanklagers zou International Memorial herhaaldelijk de ‘buitenlandse agentenwet’ hebben overtreden door te weigeren hun werkzaamheden te labellen als product van een ‘buitenlandse agent’ of het toevoegen van lange dislaimers met dezelfde strekking.

Een verzoek om Human Rights Center Memorial, de zusterorganisatie van International Memorial te liquideren, werd dezelfde dag ingediend bij de Rechtbank van Moskou. Verwacht wordt dat de rechtbank de komende dagen hierover beslist.