Actie voor Taner Kiliç in Den Haag

Proces tegen voorzitter Amnesty-Turkije hervat

Op 22 november wordt het proces tegen Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty Turkije en tien andere activisten hervat. Amnesty International roept de Turkse autoriteiten op om Taner Kiliç vrij te laten en de valse beschuldigingen van terrorisme tegen hem en  de tien andere activisten op te heffen. Meer dan zeventig gerenommeerde culturele en politieke figuren, onder wie Sting, Edward Snowden en Ai Weiwei ondersteunen deze oproep.

Kılıç werd op 6 juni gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Tien andere activisten, onder wie İdil Eser, de directeur van Amnesty Turkije, werden een maand later gearresteerd en vastgezet. Turkije stelt het standaard mensenrechtenwerk in hun beschuldigingen gelijk aan ‘het assisteren van terroristische organisaties’. Na de eerste hoorzitting zijn Idil Eser en zeven anderen vrijgelaten. Ze zaten bijna vier maanden opgesloten in de zwaarbeveiligde Silivri-gevangenis in West-Turkije.

Flinterdun bewijs

Taner Kılıç zou de ByLock-berichtenapplicatie hebben gedownload en gebruikt. De aanklager beweert dat deze door de Gülen-beweging werd gebruikt om met elkaar te communiceren. Uit twee onafhankelijke forensische analyses van de telefoon van Kiliç in opdracht van Amnesty blijkt echter dat ByLock nooit op zijn telefoon stond geïnstalleerd. De aanklager heeft tot op heden geen enkel bewijs geleverd om zijn bewering te ondersteunen. De forensisch expert die de gedetailleerde rapporten heeft opgesteld wordt waarschijnlijk op 22 november gehoord.

Steun voor oproep

Niet alleen bekende mensen sluiten zich aan bij onze oproep. Ook een lange lijst van regeringen, instellingen en politieke figuren eisen de vrijlating van Taner Kiliç, waaronder de Europese Commissie, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, VN-functionarissen, Duitsland, Oostenrijk, Ierland en België.