Saïkou Yaya Diallo uit Guinee na zijn vrijlating
© Private

Pro-democratie-activist in Guinee vrijgelaten

In Guinee is Saïkou Yaya Diallo van het National Front for the Defense of the Constitution (FNDC) op 11 december 2020 vrijgelaten. Hij zat 7 maanden gevangen.

Yaya Diallo werd op 7 mei 2020 gearresteerd en op 16 november 2020 veroordeeld tot 1 jaar cel waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij werd beschuldigd van ‘mishandeling, geweld, bedreigingen en openbare beledigingen’. Dat waren verzonnen aanklachten.

Niets misdaan

Tijdens een persconferentie van het FNDC op 25 maart 2020 sloten FNDC-leden, onder wie Yaya Diallo, een vermoedelijke inlichtingenagent op in een kantoor. Die beweerde een journalist te zijn. De FNDC-leden deden dit om de agent te beschermen tegen mogelijk geweld door een menigte van  activisten van de oppositie. Volgens verschillende getuigen was Yaya Diallo niet betrokken bij enig geweld. Voorafgaand aan zijn veroordeling werd hij willekeurig vastgehouden ondanks dat de rechtbank twee bevelen tot zijn vrijlating uitvaardigde.

Dankwoorden

Na zijn vrijlating bedankte Saïkou Yaya Diallo iedereen die actie voor hem voerde. ‘Beste leden van Amnesty, met deze woorden wil ik mijn grote dankbaarheid uitspreken voor alle inspanningen die jullie leverden voor mijn vrijlating en van andere politieke gevangenen in Guinee. Ik vraag jullie de strijd voor de vrijlating van onze collega’s die nog in de gevangenis zitten, onder wie Oumar Sylla, voort te zetten. Amnesty International blijft voor mij de mensenrechtenorganisatie die het meest betrokken is bij het terugwinnen van individuele rechten en vrijheden.’

 

Meer over dit onderwerp