© Getty Images

Guinese activisten vrijgelaten

Guinese activisten vrijgelaten

Vijf activisten die demonstreerden voor democratie in Guinee zijn vrijgelaten. Zij brachten meer dan een maand in de gevangenis door nadat zij waren opgepakt voor deelname aan een niet-geautoriseerde bijeenkomst.

Alseny Farinta Camara, Moussa Sanoh, Boubacar Diallo, Thierno Seydi Ly en Thierno Oumar Barry werden op 19 december vrijgelaten. Alle vijf maken zij deel uit van de coalitie Nationaal Front voor de Verdediging van de Grondwet (FNDC in het Frans), die zich inzet voor democratie in Guinee. Ze hadden 36 dagen vastgezeten.

Uitspraak en vrijlating

Op 19 december werden twee van de activisten vrijgesproken en vrijgelaten. De drie anderen werden veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Omdat ze al ruim een maand hadden vastgezeten, werden ook zij dezelfde dag nog vrijgelaten. Hun advocaat gaat in beroep tegen hun veroordeling.

‘Dankzij druk verbeterde de situatie’

Een van de gevangenen, Alseny Farinta, zei tegen een Amnesty-medewerker: ‘De eerste dagen in de gevangenis waren moeilijk, maar dankzij druk van de media, nationale organisaties en internationale organisaties als Amnesty, verbeterde de situatie. Dank voor jullie steun.’