AMSTERDAM, NEDERLAND - 08 MEI: De politie grijpt krachtig in, arresteert tientallen en valt anderen aan in Pro-Palestijnse demonstranten aan het begin van de tweede dag toen ze zich verzamelden in de Universiteit van Amsterdam om te demonstreren om hun instelling op te roepen alle banden met Israël te beëindigen en te protesteren tegen Israëlische aanvallen op Gaza op 08 mei 2024
© Mouneb Taim / Anadolu

Politie laat kansen op de-escalatie liggen bij studentendemonstraties

Amnesty International dringt aan op een evaluatie van het optreden van de lokale overheid en politie bij de demonstraties rondom de UvA sinds afgelopen maandag. Hierbij moet de toepassing van geweld door de politie onder de loep worden genomen.

Amnesty International wil benadrukken dat vooral in tijden van maatschappelijke onrust en politieke onzekerheid het recht om te demonstreren essentieel is. We hebben gezien dat de situatie gisterenavond complex was en een deel van de demonstranten geweld gebruikte tegen de politie. Dat is onacceptabel.

Onze waarnemers hebben gezien dat de politie op een aantal cruciale momenten kansen op de-escalatie niet heeft benut. Er is onvoldoende onderscheid gemaakt tussen de vreedzame demonstranten en de groep die geweld gebruikte.

De studentendemonstraties staan in het teken van een beladen, politiek gevoelige discussie. De demonstraties van de afgelopen maanden zijn vrijwel volledig vreedzaam geweest. De incidenten van gisteren mogen geen aanleiding zijn om demonstraties repressief te benaderen.

Het huidige repressieve politieke klimaat moet in de evaluatie worden meegewogen, waarbij politici simplificeren en oproepen tot ‘leegvegen’. Dit maakt het werk van politie en lokale autoriteiten moeilijker. Amnesty International kijkt uit naar de reactie van de gemeente Amsterdam na de geplande raadsvergadering.

 

 

Meer over dit onderwerp