Mondmaskers die artsen moeten beschermen tegen coronabesmetting
© © Anna Shvets

Polen: activisten kunnen tot 10 jaar cel krijgen voor corona-poster

De Poolse autoriteiten hebben twee activisten aangeklaagd vanwege een poster waarop ze de coronacijfers die de regering naar buiten brengt in twijfel trekken. Ze kunnen hiervoor tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Amnesty International vraagt de autoriteiten de aanklacht onmiddellijk in te trekken.

De activisten werden in de nacht van 8 op 9 juni opgepakt en op 10 juni aangeklaagd. Dit gebeurde nadat ze in Warschau posters hadden opgehangen waarin ze de regering beschuldigen van het manipuleren van de coronastatistieken. Ondanks dat ze niets hadden gestolen, werden de activisten beschuldigd van ‘diefstal en inbraak’, omdat ze de glazen klep van de advertentieruimtes op de bushokjes hadden weggehaald om er hun eigen poster op te hangen.

Alleen bedoeld om kritiek te smoren

‘Dreigen met strafrechtelijke procedures en mogelijk 10 jaar cel voor activisten die gewoon posters ophangen, is een onverholen poging om critici te intimideren en het zwijgen op te leggen,’ zegt Barbora Cernusakova van Amnesty International. ‘Het zijn absurde beschuldigingen die bedoeld lijken om mensen te straffen die kritiek uiten op de autoriteiten. Als de zaak niet wordt geseponeerd, kan dit een ontmoedigend effect hebben en mensenrechtenverdedigers extra belemmeren in hun werk.’

Dit soort praktijken maken deel uit van een breder patroon van intimidatie van demonstranten en activisten in Polen.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Polen.

Meer over dit onderwerp