In Pakistan is Muhammad Ismail op borgtocht vrijgelatens

Pakistan laat mensenrechtenverdediger op borg vrij

Pakistan laat mensenrechtenverdediger op borg vrij

In Pakistan is op 12 april 2021 Muhammad Ismail op borgtocht vrijgelaten. Hij had 3 maanden in voorarrest gezeten. Dat is goed nieuws, maar de verzonnen aanklachten tegen hem zijn nog niet ingetrokken.

Ismail wordt beschuldigd van het ‘financieren van terrorisme’. Mocht hij veroordeeld worden, dan wacht hem een lange gevangenisstraf. Het Pakistaanse Mensenrechtencomité van de Nationale Vergadering trok de geldigheid van het gebruikte politiebewijs in twijfel en oordeelde dat er geen transparant en zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden naar de beschuldigingen die tegen Ismail werden geuit.

Mensenrechtenverdedigers steeds vaker onder vuur

De vrijheid van meningsuiting, van vergadering en van vereniging zijn de afgelopen jaren in Pakistan onder vuur genomen. Mensenrechtenverdedigers en journalisten worden zowel online als offline tegengewerkt. Draconische wetten geven mensenrechtenverdedigers steeds minder speelruimte en maken het mogelijk mensenrechten te schenden.

Dankwoorden

Muhammad Ismail is een uitgesproken criticus van het Pakistaanse leger en zijn dochter Gulalai Ismail is een prominente verdediger van de rechten van vrouwen. Internationale aandacht lijkt de situatie van Muhammad Ismail positief te hebben beïnvloed. Nadat haar vader borgtocht was verleend, bedankte Gulalai Amnesty International en zei dat ‘ze niet had kunnen overleven zonder uw [Amnesty’s] steun’.