© via Creative Commons

Pakistan: Echtpaar dat vastzit voor blasfemie moet worden vrijgelaten

Vandaag vindt in Pakistan het hoger beroep plaats tegen het doodvonnis van een Pakistaans echtpaar. De christelijke man en vrouw werden in 2014 ter dood veroordeeld omdat zij blasfemische sms’jes zouden hebben gestuurd. Amnesty International roept de autoriteiten van Pakistan op het paar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel werden in 2013 opgepakt omdat zij godslasterlijke sms’jes naar een geestelijke van een moskee zouden hebben gestuurd. Daarin werd de profeet Mohammed beledigd. Het echtpaar ontkent de sms’jes te hebben verstuurd. Ze werden gestuurd vanaf een telefoon met een sim-kaart die op Shagufta’s naam stond. Het paar denkt dat iemand de sim-kaart gekocht heeft met een kopie van Shagufta’s identiteitsbewijs.

Gevaarlijke blasfemiewetten

Pakistan kent hele zware blasfemiewetten. Die zijn in strijd met de mensenrechten, zijn heel vaag en ruim geformuleerd en verplichten de rechter in bepaalde gevallen de doodstraf te geven. De wetten worden misbruikt tegen religieuze minderheden, om persoonlijke vetes uit te vechten en om gewelddadige volkswoede op te roepen. Rechters die deze zaken behandelen vrezen vaak voor hun eigen leven als zij niet de zwaarst mogelijke straffen uitdelen.

Amnesty International vindt dan ook dat de blasfemiewetten onmiddellijk moeten worden ingetrokken.

Aanzienlijk meer aanklachten

Het afgelopen jaar steeg het aantal blasfemie-aanklachten in Pakistan alarmerend. Kunstenaars, mensenrechtenverdedigers en journalisten werden aangeklaagd.

Lees meer over Pakistans blasfemiewetten.

Meer over dit onderwerp