vlag Pakistan

Pakistan: activist voor rechten Pathanen opgepakt

In Pakistan is Gulalai Ismail opgepakt toen ze aankwam op het vliegveld van Islamabad. De mensenrechtenverdediger komt op voor de rechten van Pathanen, een etnische minderheid. Pathanen zijn geregeld slachtoffer van gedwongen verdwijning, buitengerechtelijke executie en discriminatie.

Ismail is oprichter van het Seeds of Peace-netwerk en won in 2017 de Anna Politkovskaya-prijs voor mensenrechtenverdedigers. Ze steunt de geweldloze Pashtun Tahaffuz-beweging (PTM). De afgelopen jaren hebben de autoriteiten vreedzame bijeenkomsten van de PTM verboden. Ook werden enkele vooraanstaande leden van de PTM vastgezet of kregen een verbod om binnen het land te reizen. Anderen werden beschuldigd van opruiing en cybercrimes.

WhatsApp-bericht

Vanuit het kantoor van het Federale Onderzoeksbureau (FIA) stuurde Gulalai Ismail een WhatsApp-bericht naar vrienden. ‘Ik ben naar het hoofdkantoor van het FIA gebracht waar de politie me zal arresteren omdat ik een toespraak voor de PTM-bijeenkomst hield. Dit is geen aanval op Gulalai Ismail of de PTM. Dit is een aanval op burgerlijke vrijheden. Het is een aanval op onze vrijheid om je uit te spreken.’

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Pakistaanse autoriteiten op Gulalai Ismail onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, aangezien ze alleen is opgepakt voor haar vreedzame mensenrechtenwerk.