Zwarte rook bij een militair vliegveld nabij de stad Charkov in de Oekraïne, 25 februari 2022
© Aris Messinis/AFP via Getty Images

Oekraïne: clustermunitie op kinderopvang doodt kind en twee andere burgers

Vrijdagochtend 25 februari 2022 werd een kinderopvang in het noordoosten van Oekraïne geraakt door alom verboden clustermunitie. Drie mensen, onder wie een kind, werden gedood. Eén kind raakte gewond. De aanval lijkt te zijn uitgevoerd door Russische troepen die in de buurt actief waren. Zij gebruiken vaker clustermunitie in bewoond gebied.

Amnesty International stelde vast dat een Uragan-raket van 220 mm clustermunitie liet vallen boven de Sonechko-kinderopvang in de stad Okhtyrka in Sumy Oblast. Mensen uit de omgeving schuilden daar voor de gevechten. De aanval kan een oorlogsmisdrijf zijn.

‘Er is geen enkele rechtvaardiging voor het gooien van clustermunitie in bewoond gebied, laat staan bij een school’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Deze aanval heeft alle verschijnselen van Ruslands gebruik van dit willekeurige wapen. Het toont een totale minachting voor burgerlevens.’

‘Waar schieten ze op?’

Videobeelden die gemaakt zijn met een drone laten zien dat clustermunitie op ten minste zeven plekken op en rondom het gebouw insloeg. Amnesty bestudeerde ook 65 andere foto’s en video’s die meer informatie geven over de getroffen plek en de slachtoffers.

‘Terwijl ik er met mijn vrouw liep, waren er onmiddellijk explosies’, vertelde een man aan iemand die samenwerkt met Amnesty. ‘Iedereen en alles zat onder het bloed… Ik vind het verschrikkelijk dat het om een kleuterschool gaat. Waar schieten ze op? Op militaire objecten? Waar zijn die?’

Zeer onnauwkeurige wapens

Het soort raket dat is gebruikt, is ongeleid en erg onnauwkeurig en mag daarom nooit in bewoond gebied gebruikt worden. Bovendien is clustermunitie verboden onder het Verdrag inzake Clustermunitie uit 2008, waarbij 100 landen zijn aangesloten (maar niet Rusland en Oekraïne) en het humanitair gewoonterecht. Clusterbommen laten zich niet goed richten en verspreiden een groot aantal explosieven over een groot gebied. Het uitvoeren van onnauwkeurige aanvallen waarbij burgers gedood worden of gewond raken, is een oorlogsmisdrijf.

Aanvallen op scholen

De aanval van vrijdag was de vierde aanval op een school die Amnesty verifieerde sinds de Russische inval in Oekraïne. Op 17 februari 2022 verwondden door Rusland gesteunde troepen drie mensen bij een aanval op een kleuterschool in de stad Stanytsia Luhanska. Vrijdagavond 25 februari beschadigde een raket school nummer 48 in Marioepol. Op zaterdag 26 februari raakte een explosief de eerste verdieping van een kleuterschool in Tsjernihiv.

Ter verantwoording roepen

Amnesty’s secretaris-generaal Agnès Callamard: ‘Terwijl deze menselijke tragedie zich voltrekt in Oekraïne, moet iedere persoon die oorlogsmisdrijven pleegt daarvoor persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor het Internationaal Stafhof of een andere nationale of internationale rechtbank die zich bezighoudt met internationale misdrijven. De lidstaten van de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof moeten zo snel mogelijk bedenken hoe ze op tijd en effectief bewijs verzamelen van alle misdrijven tegen het internationaal recht die worden gepleegd in Oekraïne.’

Lees meer over de technische details van de aanval in ons uitgebreide Engelstalige nieuwsbericht

Meer over dit onderwerp