Demonstratie in Managua, Nicaragua
© Wilmer Lopez

Nicaragua: opnieuw brute aanval op demonstranten

In de Nicaraguaanse hoofdstad Managua zijn demonstranten op woensdag 30 mei opnieuw hard aangevallen. De protestmars was georganiseerd door moeders die dierbaren hadden verloren als gevolg van de gewelddadige onderdrukking in het land. Het harde politieoptreden laat zien dat de regering een ‘schieten om te doden’-beleid hanteert.

Georkestreerde aanvallen

Een Amnesty-delegatie liep mee in de zogeheten Moederdagmars. Amnesty stelde vast dat politieagenten en regeringsgezinde gewapende groeperingen – de ‘Sandinista-bendes’ – de aanval uitvoerden. Mogelijk werd er ook geschoten door sluipschutters. De inzet van pro-regeringsmilities speelde ook een sleutelrol bij het onderdrukken van eerdere demonstraties. De overheid moedigde hen aan om de demonstranten aan te vallen en een klimaat van angst te creëren.

Doden en gewonden

’s Morgens ondertekende de regering van Daniel Ortega een overeenkomst met de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten om een onafhankelijke onderzoeksgroep in te stellen om de ernstige mensenrechtenschendingen van de afgelopen tijd te onderzoeken. Nog diezelfde dag werd een demonstratie, geleid door moeders van jongeren die tijdens eerdere protesten waren gedood, bruut aangevallen.

Volgens betrouwbare bronnen van Amnesty vielen er doden en gewonden. De rector van de Centraal-Amerikaanse Universiteit, waar de demonstranten langsliepen, bevestigt dat tientallen mensen uit angst voor de aanvallen van de Sandinista-bendes urenlang op de campus schuilden.

Amnesty-rapport Shoot to kill

Op 29 mei bracht Amnesty het rapport  Shoot to kill: Nicaragua’s strategy to suppress protest uit. Daarin komt onder meer naar voren dat de politie dodelijke wapens inzet, dat de mensen die vermoord zijn schotwonden hebben in hoofd, nek en borst, en dat er pogingen in het werk worden gesteld om de moorden te verdoezelen. Op basis hiervan concludeert Amnesty dat het zeer waarschijnlijk is dat de politie en pro-regeringsmilities zich schuldig hebben gemaakt aan ettelijke buitengerechtelijke executies.

Meer over dit onderwerp