Domme dingen die dictators doen #17: Miss Universe

Naast de gruwelijkheden die onder het juk van dictatoriale regimes plaatsvinden, valt er soms, heel soms, ook nog iets (uit) te lachen. Dit keer: president Ortega (Nicaragua) weet niet wat hij met Miss Universe moet.

Miss Universe Sheynnis Palacios bij haar kroning in een wit-blauwe jurk
© ANP
Miss Universe Sheynnis Palacios bij haar kroning in een wit-blauwe jurk

De Nicaraguaanse Sheynnis Palacios zorgde voor een grote verrassing toen ze werd verkozen tot Miss Universe 2023. Nicaraguanen vierden uitbundig feest met blauw-witte vlaggen en het volkslied. Doodnormaal, zou je denken, maar in Nicaragua zijn deze uitingen sinds 2018 verboden. President Daniel Ortega ziet liever zijn rood-zwarte vlag van regeringspartij FSLN wapperen. Toch stuurde het regime na de winst van Palacios een leuke verklaring uit: ‘Nicaragua viert feest met zijn koningin!’

Maar of Ortega echt blij was met haar zege, valt te betwijfelen. Kort daarvoor had hij de beauty queen de toegang tot het land nog ontzegd, omdat ze betrokken was geweest bij demonstraties tegen de regering. Zo groeide Palacios al snel uit tot een symbool van hoop en verzet in het land dat wordt geteisterd door armoede, geweld en repressie. De feestelijke stemming was dan ook van korte duur: al snel werden de vlaggen afgepakt. Nicaragua’s koningin verblijft tot nader order in New York.

Meer domme dingen die dictators doen: