Khin Cho Naing en haar moeder na haar vrijlating uit de gevangenis.

Myanmar: vrijlating demonstranten die opkwamen voor kindsoldaat

Myanmar: vrijlating demonstranten die opkwamen voor kindsoldaat

In Myanmar zijn Nay Zar Tun, Khin Cho Naing en Myint Zaw vervroegd vrijgelaten. Ze waren opgepakt nadat ze vreedzaam protesteerden tegen de gevangenisstraf van de broer van Nay Zar Tun, Aung Ko Htwe.

Aung Ko Htwe was dertien jaar toen het leger van Myanmar hem ontvoerde en tot kindsoldaat maakte. Hij vertelde hierover tijdens een radio-interview. Een rechter oordeelde dat hij met dat interview de staat in gevaar had gebracht. Hij werd in januari 2018 aangeklaagd en kreeg in maart 2019 een celstraf van twee jaar opgelegd.

Vreedzaam protest

Meteen nadat de rechter besloot Aung Ko Htwe te vervolgen, demonstreerden zo’n vijftien mensen, onder wie Nay Zar Tun, Khin Cho Naing en Myint Zaw, voor de rechtbank. Tijdens het vreedzame protest noemden sommige demonstranten de rechter naar verluidt een ‘gewetenloze koe’ en stapten ze op een kopie van de grondwet van Myanmar.

Valse aanklachten

Ruim een jaar later werden de drie gearresteerd en eind december 2019 werden ze veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege ‘opruiing’. Daarbovenop kregen ze zes maanden cel vanwege ‘opzettelijke provocatie met de bedoeling een rel te veroorzaken’. Khin Cho Naing en Myint Zaw kregen ook nog zes maanden gevangenisstraf vanwege ‘het vernietigen van het wapen van Myanmar of een deel daarvan’.

Nay Zar Tun werd op 9 april vrijgelaten nadat ze strafvermindering kreeg voor goed gedrag in de gevangenis, een gangbare praktijk in Myanmar. Myint Zaw en Khin Cho Naing kwamen respectievelijk op 17 april op 4 mei vrij. Zij profiteerden van de presidentiële amnestie ter gelegenheid van het Myanmarese nieuwjaar op 17 april.