Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo uit Myanmar
© Reuters/Antoni Slodkowski

Myanmar: hoger beroep journalisten Reuters verworpen

In Myanmar heeft de rechtbank het beroep van Reuters-journalisten Wa Lone en en Kyaw Soe Oo afgewezen.

‘Wa Lone en Kyaw Soe Oo werden veroordeeld na valse aanklachten. Voor het onderzoek naar het bloedbad onder Rohingya hadden zij toestemming van het Myanmarese leger’, zegt Tirana Hassan van Amnesty International. ‘Een hooggeplaatste politieofficier bevestigde voor de rechtbank dat de politie de twee journalisten in de val had gelokt. Die officier is daarna gevangengenomen, maar wacht nu op zijn vrijlating.’

Verslag van geweld tegen Rohingya

De journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo onderzochten voor persbureau Reuters het optreden van Myanmarese militairen tegen de moslimminderheid Rohingya. Vanwege het meedogenloze militaire geweld, waaronder moord, verkrachting, marteling en het platbranden van dorpen, ontvluchtten meer dan 700.000 mensen Myanmar.

De journalisten werden ervan beschuldigd dat ze ‘vertrouwelijke informatie’ naar buiten wilden brengen en werden na een showproces tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hun advocaten gingen tegen dit vonnis in beroep, maar de rechtbank wees dit af.

Achtergrond

Op 12 december 2017 gingen Wa Lone en Kyaw Soe Oo in op een uitnodiging van een politieofficier voor een etentje. Later verklaarde die officier dat hij hen in de val moest lokken. De officier overhandigde hen officiële documenten. Kort daarna werden de journalisten gearresteerd omdat ze ‘vertrouwelijke overheidsdocumenten’ zouden hebben willen delen met een buitenlands persbureau. Tijdens de verhoren werden de twee gemarteld.