Persconferentie van militaire coupplegers in Mali, 19 augustus 2020
© Annie Risemberg/AFP

Militaire autoriteiten van Mali, stop met willekeurige arrestaties

Op 18 augustus vond een militaire coup plaats in Mali. Soldaten van het Nationale Comité voor de Redding van het Volk (CNSP) bestormden het huis van president Boubacar Keita en arresteerden hem en een aantal andere hoogwaardigheidsbekleders. Amnesty International is bezorgd over deze arrestaties.

‘Alle arrestanten moeten onmiddellijk worden vrijgelaten of worden aangeklaagd voor een erkend stafrechtelijk vergrijp’, zegt Samira Daoud, directeur West-Afrika van Amnesty International. ‘We roepen de coupleiders op de rechten van de hele bevolking te garanderen. Zo moeten de gevangenen toegang hebben tot een advocaat naar eigen keuze en tot hun families en moet duidelijk worden gemaakt op welke juridische grond zij worden vastgehouden.’

‘We hebben informatie over de dood van vier mensen en het gewond raken van vijftien anderen. Alle slachtoffers zijn onder onduidelijke omstandigheden geraakt door kogels en zijn overgebracht naar het Gabriel Touré-ziekenhuis in de hoofdstad Bamako.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de CNSP op om te onderzoeken onder welke omstandigheden deze doden en gewonden zijn gevallen en om als er bewijs is van misdrijven en andere mensenrechtenschendingen, de verantwoordelijken te berechten in eerlijke processen.

Amnesty houdt de situatie in Mali in de gaten en roept de militaire autoriteiten op om de mensenrechten en het internationaal recht te respecteren en te verdedigen en de rechten in acht te nemen van degenen die tijdens de coup zijn gearresteerd.

Achtergrond

Al sinds juni heeft Mali te maken met een protestbeweging die vraagt om het opstappen van President Ibrahim Boubacar Keita. De protestbeweging wordt geleid door de Movement de 5 Juin-Front patriotique de resistance (M5-RFP). De demonstraties van 10 juli zijn wreed onderdrukt door het veiligheidsapparaat, met als gevolg ten minste 14 doden en 300 gewonden.

Vanaf het moment dat de verkiezingsresultaten bekend werden in april 2020, probeert de Economic Community of West African States (ECOWAS) te bemiddelen tussen de verschillende partijen om tot een politieke oplossing te komen. In deze gespannen politieke situatie heeft de coup plaatsgevonden.

Op 18 Augustus vond er een muiterij plaats op de Soudiata Keita militaire basis in Kati. In de middag arresteerden de muitende militairen president Keita en premier Cisse in het huis van de president en brachten hen overnaar Kati. ’s Morgens waren de ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Defensie al gearresteerd.

’s Avonds kondigde president Keita op televisie zijn vertrek aan, evenals de ontbinding van de regering en het parlement. ‘Ik wil dat er geen bloed wordt vergoten om mij aan de macht te houden.’

Terwijl ECOWAS, de Afrikaanse Unie en de VN de coup veroordeeld hebben, hebben de coupleiders opgeroepen tot een civiele overgangsregering en nieuwe verkiezingen.

In een verklaring schortte ECOWAS Mali’s deelname aan alle besluitvormende organen op, kondigde de sluiting van de grenzen met het land aan en riep op tot het onmiddellijk instellen van sancties tegen de coupleiders en hun medeplichtigen.