Meneer Akerboom, er is genoeg gepraat. Tijd voor actie

Sorry zeggen is de afgelopen weken in de mode. Mark Rutte bood zijn excuses aan omdat de duizend euro die wij allemaal zouden krijgen toch naar Griekenland was gegaan. Op dezelfde dag zei Diederik Samsom ‘sorry’ omdat hij zijn Tweede Kamer fractie had verwaarloost. Het lijkt erop dat Rutte en Samsom een voorbeeld hebben genomen aan Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie. Na de onterechte staandehouding van rapper Typhoon in mei van dit jaar bood de politie excuses aan. Akerboom zei daar toen over: ‘Soms gaat het fout en moet je sorry zeggen’.

Het tv-programma Brandpunt publiceert vandaag uit het interne politierapport ‘Ethnic Profiling’. Uit dat onderzoek, dat door de politie zelf is uitgevoerd, komt een ontluisterend beeld naar voren. Ik citeer de onderzoeker: ‘De algehele conclusie is dat het merendeel van de dienders binnen Oost-Brabant etniciteit een te grote rol laat spelen en daarbij overtuigd is dat die werkwijze gerechtvaardigd is’.

Samenvattend: er wordt etnisch geprofileerd en veel agenten vinden dat goed politiewerk.

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik, die overigens zijn vertrek al heeft aangekondigd, zegt vandaag in reactie op de onthullingen dat etnisch profileren ‘vaak voorkomt’. Dat gaat verder dan het ‘soms’ van Korpschef Akerboom. Maar beiden blijven ontkennen dat etnisch profileren structureel is; een vorm van discriminatie die zich voordoet in alle politie-eenheden bij de dagelijks routine van politiecontroles op straat.

Verzet tegen stopformulieren

Dat de politie intern nog altijd hopeloos verdeeld is over het onderwerp en oeverloos discussieert over de te nemen maatregelen is zwaar teleurstellend. De politie zet haar geloofwaardigheid op het spel. De politie beperkt zich tot opleiding en training, het vergroten van diversiteit op de werkvloer en het verbeteren van de verbinding met de samenleving.

Maar tegen een proef met stopformulieren – een maatregel die in het buitenland heeft geleid tot eerlijkere en effectievere politiecontroles – is fel verzet vanuit de politie.

Natuurlijk moeten agenten professionele ruimte hebben bij de uitvoering van hun werk. Maar de politie moet er zijn voor alle Nederlanders. Agenten die zich racistisch gedragen horen niet thuis bij de politie. Van de politieleiders mogen burgers verwachten dat ze hun medewerkers instrueren dat politiecontroles op straat plaatsvinden op basis van relevante feiten in plaats van de onderbuik van een individuele agent.

Geen sorry, maar actie

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld, dat is artikel 1 van de grondwet. Als je medewerkers de grondwet overtreden zeg je geen sorry maar treedt je op en neem je harde maatregelen.

Meneer Akerboom: u bent de baas van de politie, geen Zomergast. Er is genoeg gepraat. Tijd voor actie.