Meisjes in Burkina Faso beroofd van hun jeugd

Duizenden meisjes in Burkina Faso, soms niet ouder dan 13 jaar, worden beroofd van hun jeugd door gedwongen en vroege huwelijken, dure anticonceptie en andere obstakels. Amnesty-onderzoekers interviewden honderden meisjes voor ons vandaag verschenen rapport. Daarin onthullen we dat duizenden vrouwen en meisjes worden bedreigd of geslagen wanneer ze proberen hun eigen beslissingen te nemen.

‘Als je vlucht maken we je kapot’

Als meisjes in Burkina Faso eenmaal getrouwd zijn, hebben zij geen controle meer over hun leven. Céline, een 15-jarig meisje, vluchtte op haar trouwdag. Ze vertelde dat ze werd gedwongen om te trouwen met een familielid van de man van haar tante.

‘Ik wilde niet trouwen met die man. Mijn tante zei tegen me: “Als je vlucht, maken we je kapot.” Ik ontvluchtte het huis van mijn man, maar toen ik aankwam in het dorp zei mijn familie dat ik niet meer bij hen kon wonen.’

Onder druk van familie

Meisjes die zich verzetten tegen gedwongen huwelijken worden onder druk gezet door hun familie en de directe omgeving. Vaak worden ze bedreigd met geweld.

Maria, een 13-jarig meisje, vertelde Amnesty: ‘Mijn vader huwelijkte mij uit aan een 70-jarige man die al vijf vrouwen had. Mijn vader dreigde me te vermoorden als ik me niet bij mijn man zou voegen.’ Maria sloeg toch op de vlucht en liep uiteindelijk 170 kilometer in drie dagen om haar toevlucht te zoeken bij een opvanghuis voor jonge meisjes.

Bonusvrouw

In het rapport wordt ook de praktijk van ‘Pog-lenga’ oftewel ‘bonusvrouwen’ beschreven. In sommige gebieden wordt bij uithuwelijking bijvoorbeeld een nichtje aangeboden ‘als extraatje’.

Klappen bij vraag om anticonceptie

Veel vrouwen en meisjes ondergaan ook verbaal of fysiek geweld als ze tegen hun man beginnen over anticonceptie. Ze moeten dit wel aan hun echtgenoot vragen, omdat ze zelf niet over geld beschikken.

De 25-jarige Bintou vertelde Amnesty: ‘Ik vroeg mijn echtgenoot om anticonceptiemiddelen, maar hij werd boos. Keer op keer was zijn antwoord “nee”. En in onze cultuur moeten vrouwen luisteren en gehoorzamen. Je krijgt al klappen als je vraagt om geld voor boodschappen, dus je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je om geld voor anticonceptie vraagt.’

Benieuwd naar meer getuigenissen en onze aanbevelingen voor de autoriteiten? Lees hier het Engelstalige persbericht en het rapport