Hajar Raissouni uit Marokko zit vast na beschuldiging van abortus. Mogelijk spelen politieke motieven ee rol bij haar arrestatie
© Privéfoto

Marokko moet journalist vrijlaten die vastzit vanwege ‘onwettige abortus’

De Marokkaanse autoriteiten moeten journalist Hajar Raissouni onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen haar intrekken. Raissouni wordt beschuldigd van onwettige abortus en buitenechtelijke seks.

Raissouni, die werkt voor de onafhankelijke krant Akhbar al-Yaoum, werd op 31 augustus gearresteerd, samen met haar verloofde Amin Rifaat toen ze het ziekenhuis in Rabat verlieten. Ook een arts, een verpleegster en een assistent werden gearresteerd op verdenking van het plegen van abortus.

Strafbaar stellen van medische ingrepen

‘De arrestaties zijn volstrekt onrechtvaardig en de beschuldigingen zijn een schandelijke inmenging in Raissouni’s privéleven,’ zegt Heba Morayef van Amnesty International. Volgens internationaal recht hebben vrouwen recht op lichamelijke en persoonlijke autonomie, waaronder de vrijheid om hun eigen seksuele en reproductieve beslissingen te nemen. Criminalisering van medische ingrepen die alleen vrouwen nodig hebben, zoals een abortus, komt neer op genderdiscriminatie.

Arrestatie politiek gemotiveerd

In mei 2019 publiceerde Hajar Raissouni een reeks interviews met Ahmed Zefzafi, de vader van Nasser Zefzafi die de protesten in het Rif-gebied leidde. Ze heeft ook artikelen gepubliceerd die kritisch zijn over de Marokkaanse autoriteiten. Een redacteur van de krant Akhbar al-Yaoum, Taoufik Bouachrine, werd in november 2018 veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf op grond van politiek gemotiveerde aanklachten.

Op 4 september schreef Raissouni in een brief aan haar krant dat ze in hechtenis werd ondervraagd over haar politieke artikelen. Een artikel ging over een collega bij Akhbar al-Yaoum, een ander over haar familie, onder wie haar oom Ahmed Raissouni. Hij is een prominente theoloog en de ex-president van de Mouvement de l’Unicité et de la Réforme (MUR). De MUR wordt beschouwd als een van de grootste islamitische bewegingen in Marokko. Mogelijk hebben de autoriteiten mogelijk het op haar gemunt vanwege haar journalistieke werk.

Abortus in Marokko verboden

In Marokko is abortus verboden, tenzij een getrouwde vrouw toestemming krijgt van haar echtgenoot. De Marokkaanse regering zegde in 2016 toe om de huidige abortuswet te versoepelen als er sprake is van verkrachting, incest, als de moeder in levensgevaar is of lijdt aan ernstige mentale problemen. Concrete stappen zijn echter niet genomen.

Meer over dit onderwerp