Gezelschap Racines, Marokko

Marokko: cultureel gezelschap mag niet ontbonden worden

Amnesty International en Human Rights Watch roepen de autoriteiten van Marokko om het culturele gezelschap Racines niet te ontbinden.

De autoriteiten hebben het op Racines gemunt nadat op 5 augustus 2018 in het kantoor van het gezelschap een aflevering van een talkshow was opgenomen. Ahmed Benchemsi van Human Rights Watch was een van de gasten die gevraagd was commentaar te leveren op het Marokkaans nieuws. In de show werd kritiek geuit op toespraken en het beleid van koning Mohammed VI. Dat gebeurde op een moment dat straatprotesten in Marokko steeds meer werden onderdrukt.

De aflevering van de talkshow werd op YouTube geplaatst en is meer dan een half miljoen keer bekeken.

Boodschap: ‘journalisten houd je mond’

‘De talkshow 1 Dîner 2 Cons – ‘1 Diner 2 Gekken’ – is een van de zeer weinige plekken in Marokko waar mensen zich nog vrij en ongecensureerd kunnen uitlaten’, zegt Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch. ‘De poging het gezelschap te ontbinden, is een dreigende boodschap van de autoriteiten aan de slinkende groep kritische journalisten en commentatoren. Die boodschap is: “Houd je mond”.’

Gouverneur: verzoek om Racines ontbinden

Op 9 oktober 2018 vroeg de gouverneur van Casablanca, de standplaats van Racines, aan de openbaar aanklager om het gezelschap te ontbinden, omdat het ‘een activiteit had georganiseerd waarbij interviews werden verspreid met duidelijke aanvallen op instituties [en waarbij] politieke meningen werden geuit die ver afstaan van het doel waartoe het gezelschap was opgericht’. In de brief refereerde de gouverneur aan de uitzending van 5 augustus.

Racines was echter niet de organisator van 1 Dîner 2 Cons, en was ook niet de partij die de talkshow op YouTube plaatste. Het bood op verzoek van de producenten alleen het kantoor aan als locatie om de show op te nemen. Op 26 december besloot de rechtbank op het verzoek van de gouverneur in te gaan en beval de ontbinding van Racines.

Amnesty’s oproep

‘De beslissing om Racines op te heffen is een klap in het gezicht van critici en bedoeld om hen het zwijgen op te leggen’, zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘Niemand zou gestraft mogen worden vanwege het vreedzaam uiten van zijn mening of vanwege het bekritiseren van instituties. Als de Marokkaanse autoriteiten hun grondwettelijke en internationale verplichting serieus nemen om de vrijheid van meningsuiting en van vereniging te garanderen, dan zouden alle pogingen om Racines te sluiten onmiddellijk gestaakt moeten worden.’

Lees meer in het Engelstalige persbericht.