Duizenden demonstranten roepen slogans tegen het leger als de soldaten proberen de geblokkeerde hoofdweg te openen die het noorden van Libanon met Beiroet verbindt, 23 oktober 2019. © Hasan Shaaban/Bloomberg via Getty Images
© 2019 Bloomberg Finance LP

Regering Libanon: stop geweld tegen demonstranten

Regering Libanon: stop geweld tegen demonstranten

Op 18 en 19 januari raakten ten minste 409 demonstranten gewond in de Libanese hoofdstad Beiroet toen veiligheidstroepen met geweld ingrepen tijdens protesten. Veel demonstranten raakten hierbij ernstig gewond aan hun hoofd en gezicht. Volgens twee vrouwelijke demonstranten dreigden agenten ook met verkrachting.

Het afgelopen weekeinde was een van de meest gewelddadige weekenden sinds de demonstraties in Libanon begonnen. Sinds half oktober zijn er in Libanon massale protesten uit onvrede tegen het regeringsbeleid, het politieke systeem en de wijdverbreide corruptie.

De veiligheidstroepen maakten gebruik van rubberen kogels en beschoten de vreedzame demonstranten van dichtbij op borsthoogte, maar raakten ook mensen in het gezicht. Volgens internationale standarden en richtsnoeren mogen rubberkogels alleen gebruikt worden wanneer mensen zich gewelddadig gedragen. Honderden demonstranten raakten hierbij gewond. Aangenomen wordt dat de demonstraties de komende weken aanhouden. Het is daarom van belang dat de nieuwe regering van Libanon ervoor zorgt dat de veiligheidsdiensten zich inhouden en dat er onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van buitensporig geweld, de dreigingen met verkrachting en het willekeurig arresteren van demonstranten.

Van dichtbij in de buik geschoten

De 47-jarige Michel Razzouk vertelde Amnesty hoe hij op 18 januari van dichtbij werd beschoten. “Ik voelde dat iets me raakte en mijn adem stokte. Ik werd door een enorm gewicht naar beneden geslagen en ik wist niet wat het was. Een man had me recht in mijn maag geschoten; hij was zo’n vier meter van me verwijderd. Ik geloof dat de andere agenten niet eens doorhadden dat ik neergeschoten was, en ze begonnen me in elkaar te slaan. Ik kon me niet bewegen, was verlamd en besefte dat het fout was. Ze zeiden ‘sta op, sta op’, maar ik kon het niet. Ze sloegen me een kwartier lang voordat ze doorhadden dat er iets niet goed was.”

Razzouk werd uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht. Amnesty zag later beelden van de rubberkogel die uit zijn buik was verwijderd. De huls was nog intact, wat impliceert dat er van dichtbij werd geschoten.

Een chirurg die bij verschillende operaties was in het Hotel Dieu-ziekenhuis, vertelde hoe hij vier mensen behandelde met verwondingen in het hoofd, veroorzaakt door rubberkogels. Een van hen is blind geworden.

Oproep Amnesty

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Libanon moet ervoor zorgen dat de veiligheidsdiensten zich inhouden en handelen in overeenstemming met internationale standaarden. Het recht op vrije vereniging moet gerespecteerd worden. Het feit dat een aantal demonstranten geweld gebruikte, is geen excuus voor de inzet van geweld tegen de hele groep. Er moet een onderzoek plaatsvinden naar het gebruik van buitensporig geweld, de dreigingen met verkrachting en het willekeurig arresteren van demonstranten.

Lees meer informatie in het Engelstalige persbericht.