© Amnesty International

Leyla en Arif Yunus in Nederland aangekomen

Amnesty International is bijzonder blij met de komst van Leyla en Arif Yunus naar Nederland. De twee vooraanstaande mensenrechtenverdedigers uit Azerbeidzjan zijn hier op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Amnesty voerde onder andere tijdens de Schrijfmarathon intensief actie voor het echtpaar.

Valse aanklachten

Leyla Yunus werd in de zomer van 2014 opgepakt nadat ze had gezegd het ‘ongepast’ te vinden dat de eerste Europese Spelen in 2015 in Azerbeidzjan zouden plaatsvinden omdat daar de mensenrechten worden geschonden. Ze werd vervolgens beschuldigd van onder meer ‘verraad’, ‘machtsmisbruik’ en ‘fraude’ en kreeg achtenhalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Voor de aanklachten is geen enkel bewijs geleverd.

Haar man Arif Yunus werd kort daarna eveneens vanwege ‘fraude’ en ‘verraad’ aangeklaagd. Aanvankelijk kreeg hij huisarrest, maar nadat de aanklager hem had beschuldigd van het geven van interviews over Leyla’s situatie, werd hij gevangengenomen en tot zeven jaar celstraf veroordeeld. In de gevangenis mochten de twee geen contact hebben met elkaar, ook niet per brief. Beiden zijn in de gevangenis slecht behandeld en kampen nu nog met gezondheidsproblemen. Eind 2015 werden ze om medische redenen voorwaardelijk vrijgelaten.

De beschuldiging van verraad hangt samen met hun beider inspanningen om tot een vreedzame oplossing te komen voor het conflict in Nagorno-Karabach. Daartoe bezochten ze mensen en organisaties in Armenië. De verhouding tussen Azerbeidzjan en Armenië is ronduit slecht.

Druk helpt

Minister van Buitenlandse Zaken Koenders liet weten: ‘Het besluit om het echtpaar Yunus uit te laten reizen laat zien dat het nut heeft om als internationale gemeenschap druk uit te oefenen. Samen met mensenrechtenorganisaties kunnen we echt verandering teweeg brengen.’ Amnesty is enorm verheugd dat Nederland zich heeft ingezet voor de komst van het echtpaar Yunus en de hereniging met hun dochter Dinara, die al enkele jaren in ons land woont.

Onderdrukkend regime

In Azerbeidzjan worden critici van de regering-Aliyev geregeld opgepakt om hen de mond te snoeren. In de aanloop naar de Europese Spelen werden ten minste 22 mensen vastgezet omdat ze op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting, vereniging of vergadering. Hierdoor was 2014 een van de meest dramatische jaren voor mensenrechten in Azerbeidzjan sinds het land in 1991 onafhankelijk werd. De arrestatie van vooraanstaande mensenrechtenverdedigers is ook bedoeld om het maatschappelijk middenveld angst aan te jagen.

Arif en Leyla Yunus wacht officieel nog een proces wegens ‘hoogverraad’.