Vijf leden van de band Pussy Riot uit Rusland
© Игорь Мухин

Kroatië, lever lid Pussy Riot niet uit aan Turkmenistan 

Op 31 mei 2022 werd in Kroatië de Russisch-Turkmeense activist Aysoltan Niyazov gearresteerd. Zij is lid van de band Pussy Riot. Niyazov dreigt te worden uitgeleverd aan Turkmenistan. Amnesty International dringt erop aan dat niet te doen, omdat ze er een groot risico loopt te worden gemarteld.

Aysoltan Niyazov was in Kroatië om op te treden met de activistische band Pussy Riot. De band is op anti-oorlogstournee door Europa om geld in te zamelen voor een ziekenhuis in Kiev. De politie pakte Niyazov op omdat Turkmenistan haar in 2002 op de opsporingslijst van Interpol zette, waarschijnlijk vanwege haar mensenrechtenactivisme.

Uitlevering gevaarlijk

Julia Hall van Amnesty International: ‘De Kroatische autoriteiten weten dat Aysoltan Niyazov vanwege haar activisme een groot risico loopt slachtoffer te worden van onder meer marteling en mishandeling als ze wordt uitgeleverd aan Turkmenistan. Turkmenistan is geen veilig land voor haar of voor enig ander mensenrechtenactivist.’

‘Arrestatiebevelen van Interpol zijn al vaker misbruikt door verschillende autoritaire regimes en landen die regelmatig mensenrechten schenden. Ze proberen er activisten en mensenrechtenverdedigers het zwijgen mee op te leggen. Kroatië zou hier niet aan moeten meewerken.’

Volgens het internationaal recht mag Kroatië iemand niet uitleveren aan een land waar die gevaar loopt slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen. De Kroatische autoriteiten moeten het uitleveringsverzoek daarom negeren en Niyazov onmiddellijk vrijlaten.

De aanklacht

Volgens de Interpollijst wordt Niyazov in Turkmenistan aangeklaagd omdat ze geld van de nationale bank zou hebben verduisterd. De activist spreekt dit tegen. Amnesty International kent veel voorbeelden waarbij de Turkmeense autoriteiten een rechtszaak tegen iemand beginnen op grond van verzonnen of ongeloofwaardig bewijs.

Meer over dit onderwerp