© private

Israëlische autoriteiten gebruiken technologie gezichtsherkenning om apartheid te versterken

De Israëlische autoriteiten gebruiken een experimenteel systeem voor gezichtsherkenning, genaamd Red Wolf, om Palestijnen op te sporen en hun bewegingsvrijheid automatisch te beperken.

In het rapport Automated Apartheid documenteert Amnesty International hoe Red Wolf deel uitmaakt van een steeds groter wordend bewakingsnetwerk. Hiermee krijgt de Israëlische regering meer controle over de Palestijnen en houdt ze het Israëlische systeem van apartheid in stand. Red Wolf wordt ingezet bij militaire controleposten in de stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar scant het systeem de gezichten van Palestijnen en plaatst deze zonder hun toestemming in uitgebreide bewakingsdatabanken. Daarnaast documenteerde Amnesty International hoe Israëls gebruik van gezichtsherkenningstechnologie tegen Palestijnen in het bezette Oost-Jeruzalem is toegenomen, vooral na protesten en in de gebieden rond illegale nederzettingen. Zowel in Hebron als in het bezette Oost-Jeruzalem ondersteunt gezichtsherkenningstechnologie een afgesloten netwerk van bewakingscamera’s (CCTV) om Palestijnen bijna constant in de gaten te houden. Automated Apartheid laat zien hoe dit toezicht deel uitmaakt van een doelbewuste poging van de Israëlische autoriteiten om een vijandige en dwingende omgeving voor Palestijnen te creëren. Het doel is de Palestijnse aanwezigheid te minimaliseren in strategische gebieden.

‘Om de segregatie te versterken en de apartheid tegen Palestijnen te automatiseren, gebruiken de Israëlische autoriteiten geavanceerde bewakingsinstrumenten’, reageert Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘In het door Israël gecontroleerde gebied van Hebron, dat wordt aangeduid met H2, hebben we vastgelegd hoe het gezichtsherkenningssysteem Red Wolf de bewegingsvrijheid van Palestijnen in hoge mate beperkt. Hierbij worden illegaal verkregen biometrische gegevens gebruikt om Palestijnen in de stad te volgen en te controleren.’

Cameratoezicht enorme impact

Er zijn sterke aanwijzingen dat Red Wolf verbonden is met twee andere militaire bewakingssystemen, Wolf Pack en Blue Wolf. Wolf Pack is een uitgebreide database met informatie over Palestijnen in de Bezette Palestijnse Gebieden: waar ze wonen, wie hun familieleden zijn en of ze worden gezocht voor ondervraging door de Israëlische autoriteiten. Met de app Blue Wolf kunnen Israëlische strijdkrachten via smartphones en tablets onmiddellijk de informatie uit de database van Wolf Pack-database opgeslagen informatie opvragen. Eyad, een inwoner van Tel Rumeida, beschrijft hoe Israëlische soldaten zich baseren op systemen van gezichtsherkenning die door Amnesty International geïdentificeerd zijn als Rode Wolf. Het wordt gebruikt om bewoners te verbieden naar hun huizen terug te keren. ‘Ze [Israëlische soldaten] kunnen je vertellen dat je naam niet in de database staat, zo simpel is het, en dan mag je niet door [naar] je huis.’ Het effect van al deze camera’s is direct merkbaar voor de Palestijnen, zoals Neda, een bewoner verklaarde: ‘Ik word de hele tijd in de gaten gehouden… het geeft me overal op straat een heel slecht gevoel. Telkens als ik een camera zie, voel ik me angstig. Alsof je altijd wordt behandeld alsof je een doelwit bent.’

Nederlandse en Chinese leveranciers

Amnesty International kan niet met zekerheid zeggen welke bedrijven gezichtsherkenningssoftware leveren aan de Israëlische autoriteiten. De onderzoekers identificeerden wel de leveranciers van verschillende camera’s in het bezette Oost-Jeruzalem, zoals hoge resolutie CCTV-camera’s van het Chinese bedrijf Hikvision. Deze waren in woonwijken en op militaire infrastructuur geïnstalleerd. Sommige van deze modellen kunnen volgens Hikvision worden aangesloten op externe gezichtsherkenningssoftware. Daarnaast ontdekte Amnesty International ook camera’s van het Nederlandse bedrijf TKH Security in openbare ruimten en politie-infrastructuur.

Amnesty International uitte bij beide bedrijven haar bezorgdheid over het risico dat hun producten worden gebruikt door het Israëlische CCTV-systeem (Mabat 2000) voor gezichtsherkenning die is gericht op Palestijnen en verband houdt met mensenrechtenschendingen.

Ook vroeg Amnesty informatie over de over de due diligence-processen (gepaste zorgvuldigheid) van de bedrijven. Beide bedrijven konden niet aangeven hoe zij hun verantwoordelijkheden op mensenrechtengebied met deze risicovolle verkopen zijn nagekomen of momenteel nakomen.

‘Hikvision en TKH Security moeten ervoor zorgen dat hun technologieën niet worden gebruikt om het Israëlische systeem van apartheid tegen Palestijnen in stand te houden of verder te verstevigen’, aldus Agnès Callamard. ‘Ze moeten stoppen met het leveren van technologieën die door de Israëlische autoriteiten worden gebruikt om illegale nederzettingen in stand te houden – wat volgens het internationaal recht oorlogsmisdrijven zijn – en ervoor zorgen dat ze alleen verkopen aan klanten die de mensenrechten respecteren.’

Oproep Amnesty

Palestijnse inwoners van het bezette Oost-Jeruzalem en Hebron vertelden Amnesty hoe alomtegenwoordige bewakingscamera’s hun privacy hebben geschonden en activisme is onderdrukt. Het sociale leven is uitgehold. De inwoners hebben het gevoel voortdurend te worden blootgesteld aan cameratoezicht.

Naast de constante dreiging van buitensporig fysiek geweld en willekeurige aanhoudingen, lopen Palestijnen nu het risico te worden gevolgd door een algoritme, of te worden geweerd uit hun eigen buurt op basis van informatie die is opgeslagen in discriminerende bewakingsdatabases. Dit is het meest recente voorbeeld waarom technologie voor gezichtsherkenning onverenigbaar is met de mensenrechten als het wordt ingezet voor surveillance.

Amnesty International roept de Israëlische autoriteiten op een einde te maken aan de massale en gerichte surveillance van Palestijnen. Ook moeten ze de willekeurige beperkingen opheffen van de bewegingsvrijheid van Palestijnen in de Palestijnse Bezette Gebieden. Dit zijn noodzakelijke stappen naar het afschaffen van de apartheid.

Meer over dit onderwerp