De Iraanse advocaat Amirsalar Davoudi is veroordeeld tot 30 jaar cel een 111 zweepslagen vanwege zijn inzet voor de mensenrechten
© Privéfoto

Iran: wrede straf van 30 jaar cel en 111 zweepslagen voor advocaat

De Iraanse mensenrechtenadvocaat Amirsalar Davoudi is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en 111 zweepslagen vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij publiceerde online over schendingen en gaf interviews in de media.

‘Het opzetten van een communicatiekanaal via Telegram om mensenrechtenschendingen te openbaren, is geen misdrijf. Amirsalar Davoudi moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten,’ zegt Philip Luther van Amnesty International. Ook moet de internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie, die een voortdurende dialoog voert met Iran, de autoriteiten vragen om onmiddellijk te stoppen met het onderdrukken van advocaten.

Toenemende onderdrukking

Davoudi is het laatste slachtoffer van de toenemende onderdrukking van mensenrechtenadvocaten, die al twee jaar gaande is. Rechtbanken leggen steeds zwaardere straffen op om hen het werken onmogelijk te maken. Onlangs werd een andere advocaat, Nasrin Sotoudeh, veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen. Mohammad Najafi moet 17 jaar in de gevangenis doorbrengen en kreeg daarnaast 74 zweepslagen opgelegd. Andere advocaten die sinds januari 2018 zijn gearresteerd of worden vervolgd zijn Arash Keykhosravi, Ghassem Sholeh-Sadi, Farokh Forouzan, Mostafa Daneshjoo, Mostafa Tork Hamadani, Payam Derafshan en Zeynab Taheri.

‘Verstoren nationale veiligheid’

Amirsalar Davoudi werd op 20 november gearresteerd en wordt sindsdien vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Zij familie mag hem slechts sporadisch bezoeken. Op 1 juni maakte zijn echtgenote Tannaz Kolahchian Davoudi’s veroordeling bekend. Davoudi was aangeklaagd vanwege het ‘beledigen van functionarissen’, het ’beledigen van de Opperste Leider’ en het ‘verspreiden van propaganda tegen het systeem’. Vanwege zijn Telegram-kanaal werd hij beschuldigd van het ‘vormen van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren’.