Het amputeren van vingers als straf staat gelijk aan marteling.

Iran: suïcidale gevangene kreeg 60 zweepslagen en wacht amputatie

Iran: suïcidale gevangene kreeg 60 zweepslagen en wacht amputatie

De suïcidale gevangene Hadi Rostami kreeg op 14 februari zestig zweepslagen toegediend. Volgens Amnesty International toont dit weer eens de wreedheid van het Iraanse rechtssysteem. De organisatie roept de autoriteiten op de veroordeling van Rostami onmiddellijk in te trekken, zijn vingers niet te amputeren en hem de medische zorg te verlenen die hij nodig heeft.

Na een oneerlijk proces werd Hadi Rostami in november 2019 veroordeeld voor diefstal. Door marteling was hem een ‘bekentenis’ afgedwongen. Zijn straf: de amputatie van vier vingers. Hij werd opgesloten in de gevangenis en werd eind 2020 nog eens veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf en zestig zweepslagen voor ‘ordeverstoring in de gevangenis’. Hij had namelijk geprotesteerd tegen de slechte gevangenisomstandigheden. Met de gezondheid van Rostami gaat het slecht: hij deed twee zelfmoordpogingen.

Inhumaan rechtssysteem

‘De wreedheid van het geven van zweep- en/of stokslagen aan een zieke, suïcidale gevangene laat wederom zien hoe inhumaan het Iraanse strafrecht is. Marteling en andere vormen van mishandeling zijn daarin toegestaan. De Iraanse autoriteiten maken zich schuldig aan marteling omdat zij Hadi Rostami continu in angst voor amputatie laten leven en omdat zij hem opzettelijk urgente medische zorg weigeren voor complicaties die optraden na zijn recente zelfmoordpogingen’, zegt Diana Eltahawy van Amnesty International.

Amnesty International roept de autoriteiten op Rostami’s veroordeling te vernietigen en hem een eerlijk proces te geven waarbij hij geen lijfstraffen kan krijgen. Ook moet hij, buiten de gevangenis, onmiddellijk de geestelijke en fysieke zorg krijgen die hij nodig heeft. En de internationale gemeenschap moet het gebruik van lijfstraffen in Iran met de sterkst mogelijke bewoordingen veroordelen.

Zondebok

De afgelopen maanden werd Rostami verschillende malen op het matje geroepen bij verscheidene afdelingen van de Urumieh-gevangenis. Hij kreeg de schuld van de media-aandacht voor gevangenen die wachten op amputatie. De gevangenisautoriteiten dreigden met snelle amputatie van zijn vingers.

De slechte behandeling en dreigementen leidden ertoe dat Rostami twee zelfdodingspogingen deed. Bij de meest recente, op 18 januari, slikte hij glasscherven in. Volgens een goed ingelichte bron heeft Rostami veel pijn, heeft hij nog steeds interne bloedingen en geeft hij bloed over omdat er nog glas in zijn spijsverteringskanaal zit. De autoriteiten weigeren hem over te brengen naar een ziekenhuis. Ook krijgt hij geen geestelijke bijstand ondanks dat hij nog steeds suïcidaal is.

Zes mannen in angst

In de Urimieh-gevangenis wachten momenteel zes mannen op amputatie: Hadi Rostami, Mehdi Sharfian, Mehdi Shahivand, Kasra Karami, Shahab Teimouri Ayeneh en Mehrdad Teimouri Ayeneh. In december 2020 publiceerde Amnesty informatie waaruit bleek dat de gevangenisautoriteiten voorbereidingen troffen om een guillotine naar de gevangenis te brengen waarmee hun ledematen zouden worden geamputeerd. Tot op heden lijkt dat niet te zijn gebeurd.

Elke twee maanden vingers geamputeerd

Wrede en inhumane straffen zoals zweepslagen en het amputeren van vingers vallen onder marteling. Dat is verboden volgens internationaal recht en volgens artikel 7 van het Internationaal Verdrag van de Burger- en Politieke Rechten, dat door Iran is geratificeerd.

Volgens het Abdorrahman Boroumand Center werden in Iran tussen 2000 en 2020 van ten minste 129 mensen vingers geamputeerd. Dat betekent gemiddeld één amputatie per twee maanden.