Het amputeren van vingers als straf staat gelijk aan marteling.

In Iran lopen zes mannen het risico op amputatie van hun vingers

In Iran lopen zes mannen het risico op amputatie van hun vingers

Iran dreigt de vingers van zes mannen te amputeren. De zes zijn veroordeeld voor diefstal. Dit gebeurde na een oneerlijk proces en op basis van ‘bekentenissen’ die na marteling zijn verkregen. Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten met klem op de amputaties niet uit te voeren.

Amnesty heeft vernomen dat de autoriteiten en gevangenisfunctionarissen voorbereidingen treffen om een guillotine over te brengen naar de gevangenis in Urumieh in de provincie West-Azerbeidzjan. Daarmee willen ze de vingers amputeren van Hadi Rostami, Mehdi Sharfian, Mehdi Shahivand, Kasra Karami, Shahab Teimouri Ayeneh en Mehrdad Teimouri Ayneh.

Volgens mensenrechtenorganisatie Abdorrahman Boroumand Center werden in Iran de afgelopen twintig jaar gemiddeld elke twee maanden bij iemand de vingers geamputeerd en kregen gemiddeld ten minste twee mensen per week stokslagen.

Gruwelijke lijfstraf

‘De Iraanse autoriteiten brengen hun martelgereedschap in gereedheid om mensen opzettelijk te verminken en te traumatiseren met een gruwelijke lijfstraf,’ zegt Diana Eltahawy van Amnesty International. ‘Amputatie is een gerechtelijk gesanctioneerde marteling en volgens internationaal recht een ernstig misdrijf. We roepen de Iraanse autoriteiten op de straffen onmiddellijk in te trekken, alle lijfstraffen af te schaffen en de slachtoffers te compenseren.’

Oneerlijk proces

Alle zes mannen werden na een zeer oneerlijk proces veroordeeld tot het ‘afhakken van vier vingers van hun rechterhand’, een straf die voor bepaalde diefstallen is vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht van Iran. De mannen mochten zich niet door een advocaat laten bijstaan toen hun zaak werd onderzocht. De rechtbank baseerde zich op ‘bekentenissen’ die met marteling werden afgedwongen.

Amnesty maakt zich ernstig zorgen dat de straffen snel zullen worden uitgevoerd. Dat terwijl anderhalve week geleden,  op 23 november, de mensenrechtenactivist Davoud Rafiee 74 stokslagen op zijn rug kreeg omdat hij de minister van Werkgelegenheid ‘beledigde’.

Amnesty’s oproep

Amnesty International dringt er bij de internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie, de lidstaten en mensenrechtenorganen van de Verenigde Naties, op aan om snel in te grijpen en de Iraanse autoriteiten een halt toe te roepen. De functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het opleggen en uitvoeren van deze martelpraktijken moeten in een eerlijk proces worden berecht.

Achtergrond

Volgens het Abdorrahman Boroumand Center hebben de Iraanse autoriteiten de afgelopen twintig jaar de vingers geamputeerd van ten minste 129 mensen en kregen zeker 2.134 mensen stokslagen, onder wie zeventien kinderen.