De autoriteiten van Iran hebben de voltrekking van het doodvonnis van de 20-jarige Hossein Shahbazi opgeschort.

Iran schort executie Shahbazi op, maar dreiging blijft

Iran schort executie Shahbazi op, maar dreiging blijft

De autoriteiten van Iran hebben de voltrekking van het doodvonnis van de 20-jarige Hossein Shahbazi opgeschort.

Shahbazi kreeg de doodstraf voor een moord die hij zou hebben gepleegd toen hij 17 jaar was. Zijn veroordeling was mede gebaseerd op ‘bekentenissen’ die na marteling waren verkregen. Zijn executie stond gepland voor 28 juni 2021. De Iraanse autoriteiten schortten dit op, maar de dreiging van executie blijft.

Gemarteld om hem te laten ‘bekennen’

Hossein Shahbazi werd in december 2018 gearresteerd. Hij had de eerste elf dagen van zijn detentie geen toegang tot een advocaat of familie. Hij zegt in die tijd door de Iraanse politie te zijn gemarteld. Toen zijn moeder hem eindelijk mocht bezoeken, leek hij afgevallen en had hij blauwe plekken op zijn gezicht.

Kinderrechtenverdrag

In Iran werden in 2020 meer dan 246 executies voltrokken. Daarmee staat het land na China op de tweede plaats van landen met de meeste executies. Volgens het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties mogen kinderen die jonger zijn dan 18 jaar ten tijde van een misdrijf dat ze pleegden, niet de doodstraf opgelegd krijgen. Iran is partij bij het Kinderrechtenverdrag.

Amnesty voert actie voor Shahbazi

Amnesty International blijft actievoeren voor Hossein Shahbazi en roept de Iraanse autoriteiten op de veroordeling en het doodvonnis van Shahbazi te vernietigen en hem een eerlijk proces te geven volgens het jeugdstrafrecht.

 

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf of het doodstrafrapport met cijfers over 2020.