Gearresteerd in Iran: Najmeh Vahedi, Payam Derafshan, Hoda Amid en Farokh Forouzan

Iran: mensenrechtenadvocaten en vrouwenrechtenactivisten aanhoudend onder vuur

Iran: mensenrechtenadvocaten en vrouwenrechtenactivisten aanhoudend onder vuur

De autoriteiten van Iran hebben de afgelopen dagen drie mensenrechtenadvocaten en een vrouwenrechtenactivist gearresteerd. De arrestaties passen in een politiek van toenemende onderdrukking, met als doel het volledig buitenspel zetten van het maatschappelijk middenveld en het creëren van een verstikkend angstklimaat voor mensenrechtenverdedigers.

Mensenrechtenadvocaat en vrouwenrechtenactivist Hoda Amid werd op 1 september thuis gearresteerd, een dag na de arrestaties van mensenrechtenadvocaten Payam Derafshan en Farokh Forouzan. Vrouwenrechtenactivist Najmeh Vahedi werd ook op 1 september gearresteerd. Het is vooralsnog niet duidelijk of de vier in staat van beschuldiging zijn gesteld.

‘De mensenrechtensituatie in Iran is kritiek,’ zegt Philip Luther, onderzoeksdirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International. ‘Milde uitingen van bezorgdheid volstaan niet. We roepen de internationale gemeenschap op om de aanvallen op mensenrechtenverdedigers te stoppen. Gelet op het feit dat de Europese Unie voortdurend met Iran in gesprek is, zou de EU hierbij het voortouw moeten nemen.’

Protest tegen de hijab

Mensenrechtenadvocaten en vrouwenrechtenactivisten zijn de laatste maanden het slachtoffer van een golf van arrestaties. Nasrin Sotoudeh, een van de bekendste mensenrechtenadvocaten van Iran, werd op 13 juni opgepakt. Zij verdedigde vrouwen die op vreedzame wijze protesteerden tegen het gedwongen dragen van een sluier (de hijab), een discriminatoire en vernederende praktijk. Sotoudeh zit opgesloten in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Ze wordt ervan beschuldigd de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht. De aanklachten variëren van “het beledigen van de Opperste Leider” tot “het verspreiden van propaganda tegen het systeem”.

Door mensenrechtenadvocaten te arresteren proberen de autoriteiten te verhinderen dat ze hun cliënten verdedigen. Vaak zijn dat mensenrechtenverdedigers of mensen tegen wie de doodstraf geëist wordt, ook voor misdrijven die ze als kind hebben gepleegd.

Echtpaar gevangengezet

Sinds 25 augustus is Sotoudeh in hongerstaking. Ze protesteert daarmee tegen haar onterechte gevangenschap en tegen de behandeling die haar familie en vrienden ten deel valt; de autoriteiten vallen hen lastig.

Vandaag werd ook Sotoudehs man Reza Khandan gearresteerd. Op Facebook had hij zijn zorgen geuit over mensenrechtenschendingen in Iran, waaronder het gevangenzetten van mensenrechtenverdedigers en de vervolging van vrouwen die actievoeren tegen het gedwongen dragen van een sluier.