Arbeidsrechtactivisten Esmail Bakhshi werden in Iran op borgtocht vrijgelaten
© AI

Iran laat zeven activisten op borgtocht vrij

In Iran zijn de laatste dagen zeven activisten en journalisten op borgtocht vrijgelaten. Ze werden in september dit jaar tot celstraffen variërend van 6 tot 18 jaar veroordeeld wegens onder andere ‘het in gevaar brengen van nationale veiligheid’. De ware reden dat ze werden veroordeeld is hun activisme.

Het gaat om de arbeidsrechtactivisten Esmail Bakhshi, Sepideh Gholian en Atefeh Rangriz en om de journalisten Marzieh Amiri, Sanaz Alahyari, Amirhossein Mohammadifar en Amir Amirgholi. Allen kunnen na hun hoger beroep weer gevangengezet worden.

Zware straffen

Een revolutionaire rechtbank deelde op 7 september 2019 zware straffen uit tegen de journalisten en arbeidsrechtenactivisten. Ze werden veroordeeld tot celstraffen variërend van 6 tot 18 jaar. Een veroordeelde kreeg ook een straf van 74 zweepslagen opgelegd.

‘Gevaar voor nationale veiligheid’

De zeven worden er valselijk van beschuldigd dat ze de nationale veiligheid in gevaar brachten. Esmail Bakhshi en Sepideh Gholian werden het afgelopen jaar verschillende keren gearresteerd omdat zij deelnamen aan vreedzame protesten tegen onbetaald loon bij het suikerrietbedrijf Haft Tappeh in de provincie Khuzestan en voor hun verklaringen dat ze zijn gemarteld na hun eerste arrestatie in november 2018.

De journalisten Amirhossein Mohammadifard, Sanaz Alahyari, Asal Mohammadi en Amir Amirgholi werkten voor het online magazine Gam, waarin wordt gerapporteerd over sociale rechtvaardigheid en arbeidsrechten. Ze waren onder andere aangeklaagd vanwege ‘lidmaatschap van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren’, ‘verspreiding van propaganda tegen het systeem’ en ‘verspreiding van leugens’.

Andere arbeidsrechtactivisten nog achter tralies

Arbeidsrechtenactivisten Asal Mohammadi en Neda Naji zitten nog vast. Ze werden op 1 mei gearresteerd nadat ze aanwezig waren bij een vreedzame bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. De twee vrouwen werden lange tijd geïsoleerd gevangengehouden. Ook Esmail Abdi, Jafar Azimzadeh, Mahmoud Beheshti Langroodi en Mohammad Habibi zitten nog gevangen. Zij zetten zich eveneens in voor arbeidsrechten.

Amnesty’s oproep

De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met het onderdrukken van journalisten en activisten. Het opkomen voor arbeidsrechten is geen misdaad en mag ook niet bestraft worden.

Meer over dit onderwerp