Mehdi Sohrabifar en Amin Sedaghat uit Iran werden eerst gegeseld en daarna ter dood gebracht

Iran: twee 17-jarige jongens geëxecuteerd na zweepslagen

Op 25 april hebben de autoriteiten van Iran twee minderjarige jongens terechtgesteld, nadat ze eerst gegeseld waren. De twee neven Mehdi Sohrabifar and Amin Sedaghat (beiden 17) waren op hun vijftiende in een oneerlijk proces veroordeeld voor meervoudige verkrachting.

Volgens bronnen van Amnesty International wisten de twee tieners tot vlak voor hun executie niet dat ze ter dood veroordeeld waren. Ook hun familie en advocaten wisten van niets, totdat ze werden gebeld door de overheid, die hen vroeg om de lichamen te komen ophalen. De dag ervoor had de familie de jongens nog wel mogen zien, maar er werd hun niet verteld dat ze de volgende dag geëxecuteerd zouden worden. De lichamen van de jongens vertoonden sporen van geseling.

Weerzinwekkende praktijken

‘De doodstraf voor mensen die nog geen 18 zijn ten tijde van hun misdrijf is onder internationaal mensenrecht ten strengste verboden, en is een flagrante schending van kinderrechten,’ zegt Philip Luther van Amnesty. ‘De Iraanse autoriteiten hebben voor de zoveelste keer laten zien tot welk soort weerzinwekkende praktijken ze in staat zijn.’

De juridische procedures die leidden tot de veroordeling en straf van de twee jongens waren oneerlijk en een schending van het jeugdstrafrecht. Na hun arrestatie hield de politie hen twee maanden vast; de jongens zeiden dat ze geslagen werden. Ze hadden tijdens de onderzoeksfase ook geen toegang tot juridische bijstand.

Meeste kinderexecuties in Iran

Iran blijft het land dat de meeste kinderen executeert. Iran heeft zich gecommitteerd aan het Kinderrechtenverdrag en het VN-verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten en is als zodanig wettelijk verplicht om iedereen onder de 18 als een kind te behandelen, en ervoor te zorgen dat ze nooit de doodstraf of levenslang kunnen krijgen. Daarnaast is Onder internationale wetgeving de doodstraf voor verkrachting niet toegestaan.

Amnesty heeft vastgesteld dat er Iran tussen 1990 en 2018 97 personen zijn terechtgesteld die minderjarig waren ten tijde van het misdrijf. Meer dan 90 personen lopen momenteel het risico op executie.