Iran veroordeelt mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi opnieuw
© private

Iran: 8 jaar cel en 70 zweepslagen voor activist Narges Mohammadi

Iran: 8 jaar cel en 70 zweepslagen voor activist Narges Mohammadi

In Iran is mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi naar verluidt opnieuw veroordeeld. Ze kreeg volgens Taghi Rahmani, haar echtgenoot die in Parijs woont, een straf van 8 jaar cel en 70 zweepslagen.

De rechtszaak tegen Mohammadi duurde volgens Rahmani slechts 5 minuten. Hij zegt dat ze ook 2 jaar lang een verbod heeft op ‘communicatie’. Verdere details ontbreken vooralsnog. Dit meldt het Center for Human Rights in Iran.

Al vaker vastgezet

Mohammadi is een vooraanstaande Iraanse mensenrechtenverdediger die al eerder gevangenzat vanwege haar vreedzame inzet voor de mensenrechten. In oktober 2020 kwam ze vervroegd vrij nadat ze in 2016 tot 16 jaar cel was veroordeeld. Ze kreeg die straf onder meer omdat ze actievoerde tegen de doodstraf en omdat ze deelnam aan vreedzame protesten tegen zuuraanvallen op vrouwen.

Na half jaar vrijheid weer opgepakt

Ze kon maar kort van haar vrijheid genieten, want in juni 2021 werd ze opnieuw veroordeeld. Deze keer kreeg ze 2,5 jaar gevangenisstraf, 80 zweepslagen en boetes opgelegd. Die straf heeft ze alleen maar gekregen omdat ze op vreedzame wijze gebruikmaakte van haar recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering. Onduidelijk is waarom ze nu 8 jaar cel en 70 zweepslagen heeft gekregen.

Eenzame opsluiting

In december 2021 werd bekend dat Mohammadi langdurig in eenzame opsluiting wordt vastgehouden. Dit is in strijd met het verbod op marteling en andere vormen van mishandeling. Contact met haar familie en advocaat is niet toegestaan. Haar man meldde dat de autoriteiten haar familie vertelden dat Narges Mohammadi in eenzame opsluiting wordt vastgehouden terwijl haar zaak wordt onderzocht. Dit baart ernstige bezorgen omdat ze het risico loopt te worden gemarteld of mishandeld. Het zijn methoden die systematisch door ondervragers worden gebruikt tijdens de onderzoeksfase om ‘bekentenissen’ af te dwingen.