Iran veroordeelt mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi opnieuw
© private

Iran veroordeelt mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi opnieuw

In Iran is mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi opnieuw veroordeeld. Deze keer kreeg ze 2,5 jaar gevangenisstraf, 80 zweepslagen en boetes opgelegd. Die straf heeft ze alleen maar gekregen omdat ze op vreedzame wijze gebruikmaakte van haar recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering.

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op het vonnis onmiddellijk te vernietigen. Ook moeten de Iraanse autoriteiten snel onafhankelijk en onpartijdig onderzoek doen naar Mohammadi’s beschuldigingen dat zij tijdens haar gevangenschap is blootgesteld aan marteling en andere vormen van mishandeling.

‘Propaganda tegen het systeem’

In posts van 23 en 24 mei 2021 op haar Instagram-account schreef Narges Mohammadi dat ze is veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen het systeem’. Ze was beschuldigd van ‘misdrijven’ waaronder deelname aan een sit-in op de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis in Teheran in december 2019. Daarmee protesteerden de vrouwen tegen het doden van demonstranten tijdens de landelijke protesten in Iran een maand eerder.

Afkeuren doodstraf is misdrijf in Iran

Andere ‘misdrijven’ waarvoor Mohammadi is veroordeeld zijn volgens de Instagram-berichten verklaringen die ze uitbracht waarin ze de doodstraf afkeurde en het feit dat ze in het openbaar verklaarde datgevangenis-, veiligheids- en rechtbankpersoneel haar tijdens en kort na haar vreedzame sit-in martelden en mishandelden.

Klacht tegen gevangenisdirecteur

In december 2019 diende Narges Mohammadi een klacht in tegen het hoofd van de Evin-gevangenis. Daarin beweerde ze dat hij en verschillende andere gevangenisfunctionarissen haar hadden blootgesteld aan verbaal gewel en doodsbedreigingen en dat ze was afgeranseld toen ze werd overgebracht naar de gevangenis in Zanjan. Daardoor liep zij kneuzingen op en verwondingen aan haar hand door verbrijzeld glas.

Al eerder onterecht gevangengezet

Mohammadi zat al eerder ten onrechte gevangen. In 2016 werd ze tot 16 jaar cel veroordeeld. Volgens de autoriteiten zou ze lid zijn van een illegale organisatie en de nationale veiligheid in gevaar brengen. Narges Mohammadi is verbonden aan het Iraanse Centrum voor Mensenrechtenverdedigers en zette zich samen met andere activisten in voor meer respect voor de mensenrechten in Iran. Ze ontving voor haar werk meerdere internationale prijzen.

In oktober 2020 kwam ze vervroegd vrij. Wel kreeg ze een reisverbod waardoor ze zich niet met haar kinderen kon herenigen die met hun vader in Frankrijk in ballingschap leven.

Meer over dit onderwerp