Irak: Journalist mag naar Frankrijk terugkeren

De onafhankelijke journalist Nadir Dendoune werd op 14 februari op borg vrijgelaten. Hij werd eerst aan de Franse ambassade in Bagdad, waar hij verbleef, overgedragen in afwachting van de afsluiting van zijn dossier door de rechtbank. Hij keerde op 4 maart terug naar Frankrijk.

Dendoune is een Algerijns-Frans-Australisch journalist en werd, samen met zijn tolk en de man bij wie hij logeerde tijdens zijn verblijf in Bagdad, op 14 februari vrijgelaten. Ze moesten allen een borgsom van 10 miljoen Iraakse dinar (ong. 8.600 US$) betalen.

Hij mocht echter het land niet verlaten tot de rechtbank zijn dossier officieel afgesloten had, wat ook gebeurde op 26 februari. Hij mocht echter Irak niet op 1 maart verlaten omdat zijn visum verlopen was, maar kon toch op 4 maart naar Frankrijk terugkeren.

Amnesty voerde in februari 2013 actie voor zijn vrijlating.

Achtergrond

Nadir Dendoune werd op 23 januari in al-Dura, ten zuiden van Bagdad, aangehouden. Volgens Iraakse ambtenaren was hij foto’s aan het nemen van het hoofdkwartier van de Iraakse inlichtingendienst en van checkpoints van het leger en de politie. Hij was in Bagdad om voor het Franse maandblad Le Monde Diplomatique verslag uit te brengen over de 10e verjaardag van de door de VS geleide invasie in Irak.

Op 5 februari verscheen hij voor de rechter achter gesloten deuren in het Centrale Strafhof in Bagdad in een sessie die 30 minuten duurde. De Franse consul in Irak mocht wel de hoorzitting bijwonen. Nadir Dendoune werd opgesloten in een detentiecentrum van de inlichtingendienst.

Journalisten in Bagdad moeten van tevoren toelating krijgen van de overheid als ze  bij checkpoints foto’s van soldaten of politieagenten willen nemen. In de rechtbank zei Nadir Dendoune dat hij niets verkeerds had gedaan en dat de autoriteiten wisten van zijn werk en dat hij zijn visum voor Irak van de Iraakse ambassade in Frankrijk had gekregen.