In India is een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar
© APGraphicsBank

India: meer rechten voor LHBTI’s

Het Hooggerechtshof van India heeft bepaald dat een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is. Deze historische uitspraak is een grote doorbraak voor de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’s.

De vijf rechters van het hof waren unaniem in hun vonnis om geen enkele relatie met wederzijdse instemming tussen twee volwassenen als ongrondwettig te beschouwen, ongeacht of zij heteroseksueel, homoseksueel of lesbisch zijn.

Koloniale wet

Sectie 377 van een 157 jaar oude wet, die nog uit de koloniale tijd stamt, bepaalde dat ‘vleselijke gemeenschap die tegen de natuur ingaat’ strafbaar is. In 2009 besloot het gerechtshof van New Delhi dat het verbod een relatie tussen volwassenen van hetzelfde geslacht een mensenrechtenschending is en ongrondwettig. Vijf jaar later werd het vonnis door het Hooggerechtshof weer vernietigd, omdat het herroepen van een wet een taak is van het parlement en niet van de rechterlijke macht. Ondanks diverse verzoekschriften kwam het parlement niet in actie. Daarom vroeg de regering het Hooggerechtshof om een uitspraak te doen.

Meer over dit onderwerp