Jhony Salgado uit Honduras is vrij
© Radio Progreso

In Honduras vals beschuldigde demonstrant vrijgesproken

In Honduras is Jhony Salgado vrijgesproken. Hij zou in juli 2022 terechtstaan ​​op beschuldiging van het bezit van een illegaal vuurwapen en het oneigenlijke gebruik van een politieschild.

Salgado is het slachtoffer van het harde optreden tegen demonstranten na de presidentsverkiezingen in Honduras in november 2017.

Willekeurige arrestatie

Jhony Salgado, een arbeider uit El Progreso, was thuis met zijn vrouw María Elena en hun twee zonen toen de politie hem in de ochtend van 21 december 2017 willekeurig arresteerde. Dat gebeurde na landelijke protesten die volgenden op de verkiezingen. De demonstranten uitten hun ongenoegen over het gebrek aan transparantie bij het tellen van de stemmen.

Salgado zat ruim vier maanden in voorlopige hechtenis. Hij werd op 25 april 2018 vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij streed meer dan 3 jaar voor intrekking van de onterechte aanklachten tegen hem. Twee keer per maand moest Salgado zich bij de autoriteiten melden. Hij kon een gevangenisstraf van 8 jaar als hij schuldig was bevonden.

Meer over dit onderwerp