In Egypte is Patrick Zaki voorwaardelijk vrijgelaten
© eipr.org

Patrick Zaki uit Egypte voorwaardelijk vrijgelaten

Op 7 december oordeelde een Egyptische rechtbank dat Patrick George Zaki voorwaardelijk moet worden vrijgelaten. Hij kon 5 jaar cel krijgen omdat hij een artikel schreef over discriminatie van koptische christenen in Egypte. Zijn zaak is uitgesteld tot februari 2022.

De arrestatie van Patrick George Zaki vond plaats in de context van het hardhandig optreden tegen demonstranten na protesten in september 2019.

Aanklacht verspreiden ‘nepnieuws’ blijft

Patrick Zaki werkt als onderzoeker van onder meer vrouwenrechten bij een Egyptische mensenrechtenorganisatie. Hij zat sinds 7 februari 2020 vast op beschuldiging van het ‘verspreiden van nepnieuws’, en het ‘aanzetten tot protesten, geweld en terroristische daden’ in een andere zaak. Tijdens zijn verhoor werd hij ondervraagd over zijn mensenrechtenwerk en is hij gemarteld.

Achtergrond

Patrick Zaki was een van de vele mensenrechtenverdedigers en vreedzame politieke activisten die in Egypte achter de tralies zitten. De meesten van hen zijn opgepakt in verband met protesten in september 2019. De demonstranten riepen president Abdel Fattah al-Sisi destijds op om af te treden.

Aanleiding voor de protesten waren video’s waarin de voormalige militair Mohamed Ali legerleiders en de president ervan beschuldigde overheidsgeld te verspillen met de bouw van luxe eigendommen. In de weken die volgden, documenteerde Amnesty International hoe de Egyptische veiligheidstroepen massaal vreedzame demonstranten, journalisten, mensenrechtenadvocaten, activisten en politieke figuren arresteerden in een poging critici het zwijgen op te leggen en verdere protesten te ontmoedigen. Volgens Egyptische mensenrechtenadvocaten hebben de autoriteiten ten minste 4.000 mensen gearresteerd in verband met hun vermeende deelname of steun aan de protesten.

Meer over dit onderwerp