In Bahrein dreigt Abdulhadi Al-Khawaja (links) blind te worden omdat hij geen medische zorg krijgt. De mensenrechtenverdediger zit al 11 jaar ten onrechte gevangen.

In Bahrein dreigt mensenrechtenverdediger blind te worden door ontzegging medische zorg

Abdulhadi Al-Khawaja uit Bahrein dreigt blind te worden omdat hij geen medische zorg krijgt. De mensenrechtenverdediger zit al 11 jaar ten onrechte gevangen.

‘We zijn erg bezorgd over de gezondheid van Abdulhadi Al-Khawaja’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Zijn dochter meldde dat hem medische zorg wordt ontzegd terwijl hij vermoedelijk aan de oogziekte glaucoom lijdt waardoor hij blind kan worden. De ziekte is een gevolg van verwondingen die hij in 2011 tijdens martelingen opliep.’

Het ontzeggen van medische hulp toont de wreedheid van de Bahreinse autoriteiten die bekendstaan om de medische verwaarlozing van gevangenen. De gezondheidszorg in Bahreinse gevangenissen is slecht en staat in specifieke gevallen gelijk aan mishandeling.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de autoriteiten op om er onmiddellijk voor te zorgen dat Al-Khawaja de medische behandeling krijgt die hij nodig heeft. Medische nalatigheid kan een schending van het recht op gezondheid betekenen.

Mogelijk vergelding

Op 16 februari 2022 riep Abdulhadi Al-Khawaja op de binnenplaats van de gevangenis leuzen uit solidariteit met de Palestijnen. Dat gebeurde toen de Israëlische premier Naftali Bennett een bezoek bracht aan Bahrein. Zijn dochter Maryam Al-Khawaja gelooft dat zijn medische behandeling is stopgezet als vergelding voor dit incident.

Zijn dochter meldde ook dat hij op 16 januari naar een ziekenhuisafspraak werd gebracht. Nadat Al -Khawaja drie uur in de auto had gewacht, werd hij zonder dat een arts hem had onderzocht weer naar de gevangenis teruggebracht. Sindsdien heeft hij geen toegang meer tot artsen.

Opgepakt na vreedzaam protest

Abdulhadi Al-Khawaja behoort tot een groep oppositieleiders en activisten die in het voorjaar van 2011 werden gearresteerd, simpelweg omdat ze deelnamen aan vreedzame protesten. Zijn arrestatie door de veiligheidstroepen was gewelddadig, waardoor Al-Khawaja zijn kaak brak. Hij werd tijdens zijn detentie fysiek, psychisch en seksueel gemarteld. Nu lijdt hij aan chronische pijn. Ondanks herhaaldelijke verzoeken, krijgt Al-Khawaja’s familie geen inzicht in zijn medische dossiers. Als reden wordt opgegeven dat de dossiers ‘kwijtgeraakt zijn’.

 

Lees het interview met Maryam Al-Khawaja in ons magazine Wordt Vervolgd.

Meer over dit onderwerp