Paraplubeweging Hongkong

Hongkong: stop vervolging van leiders pro-democratieprotesten

De regering van Hongkong moet de politiek gemotiveerde vervolging beëindigen van negen leiders van de pro-democratische Paraplu-beweging. De negen organiseerden in 2014 demonstraties waarmee zij om meer democratie vroegen. Hun vervolging is een aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting en dat op vreedzame samenkomst.

‘De vervolging is een wraakactie met als doel de pro-democratiebeweging monddood te maken’, zegt Man-kei Tam, directeur van Amnesty Hongkong. ‘De aanklagers gebruiken opzettelijk vage, onduidelijke aanklachten. Die hebben een afschrikwekkende invloed op de vrije meningsuiting en het recht om te demonstreren.’

Ongebruikelijke aanklacht

De aanklagers besloten om de aanklacht – ‘openbare overlast’ – tegen de negen te beschouwen als een overtreding van de common law, en niet van de statutaire wet. Dat is zeer ongebruikelijk en hogere straffen op.

De aanklagers gebruiken persconferenties, interviews en openbare bijeenkomsten waar de leiders van de pro-democratiebeweging hun campagne voor vreedzame maatschappelijke ongehoorzaamheid toelichten als belangrijkste bewijsmateriaal.

‘Als de aanklagers succesvol zijn, dan is er een reëel gevaar dat veel meer mensen aangeklaagd zullen worden vanwege hun vreedzame activisme. De autoriteiten schijnen de intentie te hebben om elk debat over gevoelige kwesties te smoren, vooral als het om democratie en autonomie gaat’, zegt Man-kei Tam.

Achtergrond

De zaak tegen de negen leiders van de Paraplubeweging volgt na de veroordeling van drie studentenleiders in 2017. Vier jaar na dat de beweging ging actievoeren, verkeren honderden demonstranten in juridische onzekerheid omdat ze niet weten of de politie een aanklacht tegen hen zal indienen.

Recent wordt er in Hongkong getornd aan het recht op vrije meningsuiting, op vereniging en op vreedzame samenkomst. Zo werd vorige week Victor Mallet, redacteur van de Financial Times Asia, de toegang tot het land geweigerd, nadat eerder zijn werkvisum niet was verlengd. Dit lijkt op een wraakactie. Mallet was gastheer van een gesprek met een activist die streeft naar onafhankelijkheid van Hongkong.

Lees meer over de aanklachten tegen de leiders van de Paraplu-beweging in Hongkong.