Transgenders Hongkong
© YASUYOSHI CHIBA/AFP/Getty Images

Hongkong: stap terug in strijd voor gelijke rechten transgenders

Na een juridische toetsing is het beleid van de regering van Hongkong met betrekking tot transgenders bevestigd. Dit betekent dat transgenders verplicht zijn een operatie te ondergaan om wettelijk erkend te worden.

Man-kei Tam van Amnesty Hongkong zegt hierover: ‘Het oordeel is een klap voor de erkenning van transgender mensen. Het is een gemiste kans om de discriminatie van transgenders in Hongkong aan te pakken. Niemand zou gedwongen mogen worden om een geslacht veranderende operatie te ondergaan voor een wettelijke erkenning van zijn of haar gender. Daarom dringen we er bij de regering op aan om een einde te maken aan dit discriminerende beleid.’

Achtergrond

Henry Edward Tse, Q. en R. zijn drie transgender mannen die als vrouw werden geboren. Zij vroegen om de juridische toetsing nadat de regering weigerde hun gender te erkennen, tenzij ze een operatie zouden ondergaan. De drie waren bang dat de medische behandeling schadelijk zou zijn voor hun gezondheid.

Amnesty International is van mening dat de procedure voor de wettelijke erkenning van iemands gender snel, toegankelijk en transparant moet zijn, zonder de vereiste van een medische behandeling.