Protestactie bij de Hongaarse ambassade in Den Haag tegen de anti-lhbti-wet
© 2021 Pierre Crom

Hongarije: referendum over anti-lhbti-wet ongeldig

Tijdens de presidentverkiezingen in Hongarije mocht de bevolking ook stemmen over een ant-lhbti-wet. De uitslag is niet geldig omdat er te weinig geldige stemmen waren. Veel kiezers maakten hun stem met opzet ongeldig. Amnesty International vindt dat de wet onmiddellijk moet worden ingetrokken.

In reactie op het nieuws dat het referendum ongeldig werd verklaard, zei de directeur van Amnesty Hongarije, Dávid Vig: ‘De uitslag van het referendum bevestigt dat de mensen in Hongarije de politiek van uitsluiting en haat van Orban afwijzen. Mensen hebben hun stem over het referendum ongeldig gemaakt omdat ze de anti-lhbti-propaganda in Poetin-stijl niet steunen. De propagandawet moet onmiddellijk worden ingetrokken.’

‘Mensenrechten voor iedereen’

‘We voerden campagne om dit resultaat te behalen omdat we er sterk van overtuigd zijn dat alle mensen in een veilige en gelijkwaardige samenleving willen leven’ zegt Luca Dudits, bestuurslid van Háttér Society, een organisatie die lhbti’ers vertegenwoordigt. ‘Het is belangrijk om deze overwinning te vieren, maar er ligt nog een lange weg voor ons. We zullen blijven vechten voor een Hongarije waar iedereen kan gebruikmaken van de mensenrechten.’

Ongeldig

Het door de regering georganiseerde referendum bleek ongeldig te zijn aangezien slechts 44 procent van alle kiezers een geldige stem uitbracht en 20 procent (bijna 1,6 miljoen mensen) hun stem ongeldig maakte.

Anti-lhbti-wet

Op 21 juni 2021 stemde het Hongaarse parlement in met een wetswijziging die lhbti’ers verder stigmatiseert. Het parlement nam de wet met 157 stemmen voor en 1 stem tegen aan. De wet verbiedt lesmaterialen en advertenties die seks met iemand van hetzelfde geslacht onder kinderen ’populariseren’ of waarin homoseksualiteit wordt getoond of iemands genderidentiteit wordt bevestigd. In de praktijk betekent dit dat onderwerpen als homoseksualiteit en geslachtsverandering op scholen niet langer behandeld mogen worden. De wet doet denken aan de zogenaamde wet tegen ‘homopropaganda’ die in 2013 in Rusland werd aangenomen.

Volgens de wetswijziging mogen media-uitingen die ‘homoseksualiteit propageren of bevatten’ niet getoond worden aan mensen die jonger zijn dan 18 jaar. Dat geldt ook voor advertenties die ‘afwijkingen van iemands biologische sekse of genderveranderingen’ tonen of ‘homoseksualiteit propageren of bevatten’. Dergelijke uitingen in tv- en radioreclames mogen alleen tussen 22.00 en 05.00 uur worden uitgezonden. Wie deze verboden schendt, kan een boete krijgen of de uitzendrechten verliezen.

Het referendum was een reactie van de Hongaarse regering op het feit dat de Europese Commissie in juli 2021 een juridische procedure tegen Hongarije startte. Dat deed zij vanwege de discriminerende maatregelen en de disclaimer die is opgelegd aan een kinderboek waarin een lesbische Assepoester voorkomt.

Tijdens het referendum werd mensen gevraagd of zij het zonder toestemming van de ouders houden van workshops over seksuele oriëntatie op scholen steunen en of zij vinden dat procedures voor geslachtsverandering moeten worden gepromoot onder minderjarigen. Ook werd hen gevraagd of media-berichten die van invloed kunnen zijn op de seksuele oriëntatie van minderjarigen, zonder enige beperking aan hen mogen worden getoond.

Meer over dit onderwerp