© ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images

Hong Kong zet Saudische zusjes toch niet uit

De gevluchte zusjes Reem (20) en Rawan (18) worden niet teruggestuurd naar Saudi-Arabië.

Tijdens een vakantie op Sri Lanka wisten de Saudische Reem en Rawan te ontsnappen aan hun familie. Ze probeerden te vluchten vanwege onderdrukking en huiselijk geweld. In Hong Kong werden de twee echter tegengehouden; vanaf september zaten zij hier vast. Amnesty International riep Hong Kong al eerder op de Saudische zusjes niet uit te zetten naar Saudi-Arabië, omdat dit levensgevaarlijk zou zijn.

De vluchtactie van de zusjes getuigt van enorme moed. Ze hebben een groot risico genomen door te ontsnappen aan de mishandelingen van hun mannelijke familieleden. Het is van groot belang dat Reem en Rawan een leven kunnen opbouwen zonder constante angst. Angst dat hun familieleden of de Saudische autoriteiten ze dwingen terug te keren.

Gebrek aan bescherming bij huiselijk geweld

In Saudi-Arabië werden de meisjes als slaven behandeld en herhaaldelijk geslagen. Hun mannelijke familieleden kwamen hier gemakkelijk mee weg omdat de Saudi-Arabië geen adequaat bescherming kent tegen huiselijk geweld. Dit is slechts één facet van de systematische discriminatie van vrouwen in het land. Elke vrouw valt onder de verantwoordelijkheid van een mannelijke voogd. Dit systeem maakt vrouwen niet alleen tweederangsburgers maar brengt ze ook in groot gevaar.

Doodstraf voor afvalligen

De zusjes vreesde niet alleen de wraak van de familie. Als Reem en Rawan teruggestuurd waren naar Saudi-Arabië waren ze naar alle waarschijnlijkheid vervolgd. Het reizen zonder toestemming van een mannelijke voogd is strafbaar. Daarnaast wordt hun vluchtpoging gezien als het afwijzen van de islam. Op afvalligheid staat in Saudi-Arabië de doodstraf. Amnesty juicht dus het besluit om de meisjes door te laten reizen naar een veilige bestemming toe.

Niets zonder toestemming van een man

Het onderdrukkende voogdijsysteem zorgt er voor dat Saudische vrouwen niet kunnen reizen, studeren, trouwen of werken zonder toestemming van een man. Vrouwenrechtenactivisten die zich verzetten worden vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Zij zijn herhaaldelijk gemarteld en krijgen strenge gevangenisstraffen. Saudi-Arabië moet zo snel mogelijk het voogdijsysteem hervormen en discriminerende wetten afschaffen.