Leiders van de Umbrella Movement protesten in Hong Kong, 2018

Hongkong: protestleiders schuldig bevonden

Negen leiders van de protesten van de Umbrella Movement voor meer democratie in Hongkong zijn schuldig bevonden aan het veroorzaken van “openbare onrust”. Dit is slecht nieuws voor het recht op vrijheid van meningsuiting en op vreedzame demonstratie in Hongkong.

De overheid vervolgt de ‘Umbrella Nine’ al jaren en heeft nu vage aanklachten gebruikt om hen te veroordelen. De autoriteiten willen zo vreedzame activisten de mond te snoeren en het debat over gevoelige onderwerpen als democratie en autonomie tegengaan.

Onder de negen veroordeelde activisten bevinden zich professor Benny Tai Yiu-ting, professor Chan Kin-man en de gepensioneerde dominee Chu Yiu-ming. De andere zes activisten zijn studentenleiders Tommy Cheung Sau-yin en Eason Chung Yiu-wa, wetgevers Tanya Chan en Shiu Ka-chun, en politiek leiders Raphael Wong Ho-ming en Lee Wing-tat.

Alle activisten zijn schuldig bevonden aan aanklachten gerelateerd aan publieke onrust, zoals ‘samenzwering om openbare onrust te veroorzaken’ en ‘ophitsing om openbare onrust te begaan’. Ze kunnen gevangenisstraffen van zeven jaar krijgen.

In een bericht uit november 2018 omschreef Amnesty waarom de rechtszaak tegen de negen activisten een aanval is op de vrijheid van meningsuiting en vreedzame samenscholing.