Logo Google
© Google

Google: donkere dag voor internetvrijheid als tech-reus buigt voor China’s censuur

Google ontwikkelt naar verluidt een zoekmachine die voldoet aan de strikte censuurregels die China aan het gebruik van internet stelt. Dat staat te lezen in een artikel in The Intercept.

‘Het zal een zwarte dag zijn voor de internetvrijheid als Google zich overgeeft aan met de extreme censuurregels om toegang tot de Chinese zoekmachinemarkt te krijgen. Het is onmogelijk dat deze stap is te verenigen met Google’s motto ‘Do the right thing’, zegt Patrick Poon, Amnesty’s onderzoeker in China.

Winst boven mensenrechten

Als ’s werelds grootste zoekmachine zulke ingrijpende maatregelen toestaat, is dat een grove aanval op de vrijheid van informatie en van internetvrijheid. Door winst boven mensenrechten te verkiezen, schept Google een angstaanjagend precedent en viert de Chinese regering een overwinning.

Ook kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de waarborgen die Google geeft om de privacy van gebruikers te beschermen. Is een mogelijk volgende stap dat Google persoonsgegevens doorgeeft als de Chinese autoriteiten hierom vragen?

Update 28 augustus 2018: Amnesty roept in een open brief met andere mensenrechtenorganisaties Google op om mensenrechten niet op te geven om toegang te krijgen tot China.