Jaw gevangenis, Manama, Bahrein
© © Amnesty International

Bahreinse autoriteiten schenden het recht van gevangenen op gezondheid (update)

Een recente corona-uitbraak in de Jaw-gevangenis laat zien dat de Bahreinse autoriteiten de minimumregels voor de behandeling van gevangenen en hun recht op goede gezondheidszorg, niet naleven.

Update

Op de avond van 9 april 2021 liet Bahrein Mohammed Hassan Jawad, ook bekend als Mohammed Jawad Parweez, vrij, samen met een aantal andere gevangenen. Jawad is een van de twaalf activisten uit het maatschappelijk middenveld die gevangen bleven toen in maart 2020 bijna 1.500 gevangenen vanwege de pandemie werden vrijgelaten. Mohammed Hassan Jawad zat een gevangenisstraf van 15 jaar uit wegens zijn vreedzame deelname aan de opstand van februari 2011.

Tientallen coronabesmettingen

Familieleden van gevangenen geven aan dat er tientallen gevangenen besmet zijn. De verhalen schetsen een somber beeld van de gevangenisomstandigheden, die toch al slecht waren vanwege de overbevolking. Amnesty betwijfelt of de uitbraak inmiddels onder controle is, zoals de regering beweert.

Geen mondkapjes

Gevangenen kregen geen mondkapjes of hygiëneproducten en er waren geen preventieve maatregelen, zoals regelmatige tests. Het gevangenisbestuur heeft niet bekendgemaakt hoeveel coronagevallen er zijn.

‘De regering van Bahrein en de gevangenisautoriteiten hebben de plicht om het recht op gezondheid van gevangenen te garanderen en om hen te beschermen tegen het risico van besmetting’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Ze mogen de levens van degenen die onder hun hoede zijn niet op het spel zetten. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat alle gevangenen worden voorzien van mondkapjes en voldoende hygiëneproducten en dat ze fysieke afstand kunnen houden. Ook moeten ze regelmatig worden getest.’

Mogelijk ruim 70 besmettingen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bahrein maakte de uitbraak voor het eerst bekend op 23 maart en verklaarde dat er drie bevestigde gevallen waren. Tussen 31 maart en 9 april sprak Amnesty met familieleden van zes gevangenen.  Met behulp van een online teststatussysteem op de website van het ministerie van Volksgezondheid konden familieleden tal van coronabesmettingen onder gevangenen bevestigen. Families van gevangenen en Bahreinse mensenrechtenactivisten bezorgden Amnesty International lijsten met de namen van meer dan 70 gevangenen van wie zij denken dat ze besmet zijn.

Overvolle cellen

Overbevolking blijft een groot probleem in de Jaw-gevangenis, ondanks dat in maart 2020 bijna 1.500 gevangenen vanwege de pandemie werden vrijgelaten. De twaalf activisten die ten onrechte gevangenzitten, kwamen niet vrij. Amnesty ontving meldingen dat een dozijn of meer gevangenen in cellen van ongeveer 3 bij 4,5 meter worden vastgehouden. Zelfs als ze niet overvol zijn, voldoen gevangeniscellen geenszins aan de internationale minimumnormen voor vloeroppervlak per gevangene.

Amnesty’s oproep

‘Het is normaal dat er een dozijn of meer gevangenen worden vastgehouden in cellen die zijn ontworpen voor acht personen. De autoriteiten van Bahrein moeten de overbevolking in de Jaw-gevangenis dringend aanpakken, te beginnen met de vrijlating van al degenen die willekeurig worden vastgehouden, inclusief de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van al degenen die alleen maar zijn vastgehouden omdat ze hun rechten vreedzaam uitoefenen’, zegt Maalouf.

 

Lees hier het volledige Engelse bericht.

Lees hier het recente Amnesty-rapport over corona in gevangenissen wereldwijd.

Meer over dit onderwerp