Mensenrechtenverdediger Cristina Palabay uit de Filipijnen ontving een doodsbedreiging.
© NCPP

Filipijnse activiste Cristina Palabay stuurt dankbrief – lees wat jouw steun betekent

Filipijnse activiste Cristina Palabay stuurt dankbrief – lees wat jouw steun betekent

Cristina Palabay uit de Filipijnen doet haar werk onder zeer zware omstandigheden. Als directeur van een mensenrechtenorganisaties die kritisch is over het beleid van president Duterte krijgt ze te maken met lastercampagnes en bedreigingen. Cristina kreeg onlangs te horen dat ze op een dodenlijst staat. Een collega van haar werd kort geleden vermoord.

Amnesty besloot om een spoedactie voor Christina te starten. Ruim 1.500 mensen uit Nederland stuurden een e-mail naar de Filipijnse autoriteiten met de oproep Cristina en haar collega’s te beschermen tegen geweld.

Kort daarop ontvingen we van Cristina per e-mail een persoonlijke brief. Hierin bedankt ze iedereen die voor haar in actie komt.

Beste vrienden van Amnesty Nederland,

Woorden kunnen niet uitdrukken hoe overweldigd en dankbaar ik ben voor de Urgent Action die jullie voor mij en mijn collega mensenrechtenactivisten zijn gestart. De afgelopen tijd zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd. Verschillende boerenleiders uit de regio Negros zijn vermoord, net als onze geliefde collega en gemeenteraadslid Bernardino ‘Toto’ Patigas. Mijn collega’s en ik worden bijna dagelijks zwartgemaakt en bedreigd met de dood. We voelen dat de ruimte waarin we ons werk kunnen doen onder de huidige regering steeds kleiner wordt. Inmiddels staat de teller van vermoorde mensenrechtenactivisten op 58.

De steun van de vele Amnesty-leden en andere individuen en groepen die voor ons in actie kwamen, geven ons het gevoel dat we niet alleen zijn en dat solidariteit geen grenzen kent.

We putten moed uit de steun die we krijgen van de gemeenschappen voor wie we ons inzetten en van jullie, onze vrienden uit de internationale gemeenschap. Het is onze plechtige belofte dat we ondanks de gevaren die ons werk bedreigen door zullen gaan met het verdedigen van de mensenrechten in de Filipijnen.

Mijn diepste respect en dankbaarheid,

Cristina ‘Tinay’ Palabay

secretaris-generaal mensenrechtenorganisatie Karapatan

Hartelijk dank aan iedereen die voor Christina in actie kwam! Heb je nog niet meegedaan aan de actie, stuur dan nu alsnog een e-mail naar de autoriteiten.