Artur Widak/NurPhoto
© Artur Widak/NurPhoto

Europa: Bescherm demonstratierecht tijdens escalaties Israël/Bezette Palestijnse gebieden

In Europa leggen verschillende autoriteiten toenemende beperkingen op aan demonstraties ter verdediging van de Palestijnse mensenrechten.

‘Het is begrijpelijk dat de verwoestende gevolgen van Israëls bombardementen en illegale blokkade van Gaza er veel mensen in Europa toe aanzet om op te komen voor de rechten van de Palestijnen’, zegt Esther Major van Amnesty International. ‘Toch beperken autoriteiten in veel Europese landen het recht om te demonstreren. En dat doen ze op een manier, die in strijd is met de mensenrechten. De maatregelen lopen uiteen van beperkingen op het tonen van Palestijnse vlaggen en borden en het zingen van bepaalde leuzen, tot politiegeweld en arrestaties van demonstranten. In sommige gevallen zijn protesten helemaal verboden.‘

Zo verboden de Duitse autoriteiten bijvoorbeeld de meeste demonstraties voor Palestijnse rechten. Eerder deze week kreeg de Franse regering van de hoogste administratieve rechtbank te horen dat ze geen algeheel verbod kon opleggen op alle demonstraties ter ondersteuning van de Palestijnen.

Verdeeldheid voorkomen

In het Verenigd Koninkrijk waren er zorgen over de invloed van brieven die ministers naar politiechefs stuurden. Die zouden kunnen worden gebruikt door leiders van scholen en universiteiten om de vrijheid van meningsuiting of vereniging te beperken, terwijl dat in strijd met de wet is. Amnesty International heeft alle politici opgeroepen om niet nog meer verdeeldheid te zaaien en verantwoordelijk om te gaan met hun taalgebruik.
In Zwitserland zijn dit weekend alle demonstraties in verband met het conflict verboden in Zürich en in de deelstaat Basel-Stadt. Ook in Bern zijn alle demonstraties verboden.

Oproep Amnesty

‘Staten zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat mensen vreedzaam uiting kunnen geven aan hun verdriet, zorgen en solidariteit’, stelt Esther Major. ‘Dit weekend staat een aantal protesten gepland. We roepen de Europese autoriteiten op om ieders recht om zich te uiten en vreedzaam bijeen te komen te beschermen en te faciliteren’.

Meer over dit onderwerp