Ethiopië: Tigrayers doelwit in nieuwe golf van etnisch gemotiveerde arrestaties in Addis Abeba
© AFP via Getty Images

Ethiopië: Tigreeërs doelwit van etnisch gemotiveerde arrestaties in Addis Abeba

Veiligheidstroepen hebben in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba willekeurig Tigreeërs gearresteerd, onder wie kinderen en ouderen. De meeste gedetineerden worden zonder aanklacht of zonder toegang tot een advocaat vastgehouden.

Sinds de Ethiopische regering op 4 november 2021 de noodtoestand uitriep, zijn er steeds meer arrestaties verricht. De noodtoestand werd afgekondigd nadat strijders van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) de controle over strategische steden overnamen in de regio Amhara, ongeveer 400 km van Addis Abeba.

Veiligheidstroepen voeren huis-aan-huiszoekingen uit en arresteren mensen willekeurig met steun van burgerwachten die de identiteitsbewijzen van mensen op straat controleren. Gevangenen, onder wie ambtenaren, orthodoxe priesters en een advocaat, worden vastgehouden in jeugdcentra en andere informele detentiecentra in Addis Abeba omdat de politiebureaus overvol zijn.

Klimaat van angst

‘Deze massale arrestaties hebben tot zo’n angstklimaat geleid dat Tigreeërs met wie Amnesty International heeft gesproken, bang zijn dat ze elk moment kunnen worden opgepakt. Degenen die momenteel opgesloten zitten, zijn niet aangeklaagd of voor een rechtbank gebracht en velen zijn puur op basis van hun etniciteit het doelwit’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat families worden geïnformeerd over de verblijfplaats en status van alle gedetineerden en dat iedereen die van hun vrijheid is beroofd, toegang heeft tot een advocaat en familieleden kan bereiken.’

Amnesty sprak acht mensen die meldden dat honderden Tigreeërs worden vastgehouden op zes verschillende locaties. Hoewel het momenteel onmogelijk is om het exacte aantal gedetineerden vast te stellen, zijn het er mogelijk duizenden. De Verenigde Naties hebben gemeld dat er onder de arrestanten VN-medewerkers zijn, alsook 72 vrachtwagenchauffeurs die voor de VN werken.

Amnesty’s oproep

‘De Ethiopische regering moet onmiddellijk een einde maken aan etnisch gemotiveerde, willekeurige arrestaties en de noodtoestand wijzigen zodat deze in overeenstemming is met het internationaal recht’, zegt Deprose Muchena.

Achtergrond

Sinds het conflict een jaar geleden begon tussen de TPLF en de federale regering, zijn duizenden mensen gedood en meer dan 2 miljoen mensen uit hun huizen verdreven. Alle partijen in het conflict zijn verantwoordelijk voor oorlogsmisdrijven en gruwelijke mensenrechtenschendingen, waaronder wijdverbreide verkrachtingen en seksueel geweld en moordpartijen op ongewapende burgers.

Op 2 november 2021 riep de regering de noodtoestand uit, die op 4 november door het parlement werd bevestigd. De Ethiopische regering gaf zichzelf ingrijpende bevoegdheden die de mensenrechten inperken en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht bedreigen.

Lees het artikel ‘De Ethiopische regering gebruikt honger als wapen’ in Wordt Vervolgd.

Meer over dit onderwerp