Ahmed Mansoor is in de Verenigde Emirtaen tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeel nadat hij vreedzame berichten plaatste op sociale media
© Martin Ennals Foundation

Emiraten, laat Ahmed Mansoor vrij

Emiraten, laat Ahmed Mansoor vrij

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt mensenrechtenverdediger Ahmed Mansoor al drie jaar lang in eenzame opsluiting gehouden. Amnesty International en de Gulf Centre for Human Rights roepen de autoriteiten op om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Ook roepen beide organisaties de autoriteiten op om Mansoor in afwachting van zijn vrijlating zijn eenzame opsluiting op te heffen en hem een bed, boeken en toereikende medische zorg te geven, en regelmatig bezoek van zijn familie toe te staan.

Tien jaar cel

Op 29 mei 2018 werd Ahmed Mansoor door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tot tien jaar cel en een boete van zo’n 230.000 euro veroordeeld. De activist kreeg deze straf vanwege zijn mensenrechtenactivisme en berichten die hij op sociale media plaatste. Hij zou schuldig zijn aan het ‘publiceren van valse informatie, geruchten en leugens over de VAE’ die ‘de sociale harmonie en eenheid van de VAE schaden’. Nagenoeg alle hoorzittingen in Mansoors zaak vonden in het geheim plaats. Tegen de uitspraak kan niet in beroep worden gegaan.

‘Tolerantie’

‘De VAE verkondigen een “broedplaats van tolerantie” te zijn. Wanneer de autoriteiten van de VAE mensen op wrede wijze straffen omdat ze gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting, dan is er van tolerantie absoluut geen sprake,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

Mansoor wordt onder erbarmelijke omstandigheden gevangengehouden in de Al-Sadr-gevangenis in Abu Dhabi. Sinds zijn arrestatie op 2o maart 2017 mocht hij zijn cel slechts enkele keren verlaten voor bezoek van zijn familie. Slechts één keer kwam hij buiten, op het sportterrein van de gevangenis. Uit protest tegen de slechte behandeling ging Mansoor twee keer in hongerstaking.

In februari van dit jaar riepen zestig maatschappelijke organisaties, schrijvers en Nobelprijswinnaars de autoriteiten van de VAE in een brief tevergeefs op om alle gevangengezette mensenrechtenverdedigers vrij te laten.